ГоловнаСвіт

Археологи знайшли візантійську фортецю

Учені охрестили своє відкриття "болгарським Геркуланумом".

Археологи знайшли візантійську фортецю
Место раскопок в Черноморце
Фото: Lenta.ru

У Болгарії виявили руїни візантійського фортеці V століття нашої ери. Про це повідомляють із посиланням на директора Державного історичного музею Болгарії Божидара Димитрова.

Фортеця розташована в районі мису Акін неподалік міста Чорноморець. За твердженням учених, вона називалася Акра, що в перекладі з давньогрецької означає "фортеця" або "місто". Самі вчені охрестили своє відкриття "болгарським Геркуланумом". Геркуланум - місто на березі Неаполітанської затоки, що припинило своє існування під час виверження Везувію 79 року.

Виявлена фортеця не загинула внаслідок виверження вулкана - її знищила навала кочівників-аварів. Підґрунтям для порівняння з Геркуланумом послужило те, що внаслідок схожих причин руйнування багато предметів усередині будинків прекрасно збереглися. Зокрема, цьому сприяла влаштована аварами пожежа, внаслідок якої завалилися більшість дахів у місті, певним чином "консервуючи" все, що було всередині будівель.

"Нам трапилися різноманітні знахідки: глиняні амфори, лампи, розкішні скляні чаші. Усе це зараз буде реставруватися. Як ми вже з'ясували, чимало із цих предметів прибули в місто з Північної Африки", - подає видання слова Димитрова. Зараз частина фортеці знаходиться під водою. Учені кажуть, що домагатимуться заборони будівництва нових споруд у районі фортеці, щоб забезпечити збереження унікальних руїн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram