ГоловнаСвіт

Король Іспанії особисто провів засідання радміну

Хуан Карлос I закликав міністрів приділити особливу увагу проблемам молоді.

Король Іспанії особисто провів засідання радміну
Король Испании Хуан Карлос I
Фото: РИА Новости

Король Іспанії Хуан Карлос I уперше з 2008 року особисто головував на засіданні ради міністрів, на якій розглядали новий пакет заходів зі скорочення бюджету, повідомляє прес-служба королівського двору.

Особиста участь монарха зумовлена важкою економічною ситуацією в країні й особливою важливістю ухвалених рішень.

"Головне зараз - робота всіх і на благо всіх. Ми всі повинні зрозуміти, що у важкі для країни часи ніхто не може залишатися осторонь від роботи над відновленням економіки Іспанії", - сказав король, відкриваючи засідання радміну.

Хуан Карлос I закликав міністрів приділити особливу увагу проблемам молоді.

"Останнім часом я все частіше думаю про те, що нинішня криза особливо болісно вдарила по молодих людях, для яких кожен новий день приносить розчарування у зв'язку з відсутністю роботи і перспектив на майбутнє", - цитує прес-служба слова монарха.

Рівень безробіття серед молоді в Іспанії сягає 50%.

Новий пакет заходів, який місцеві ЗМІ охрестили "драконівським", складається з 16 пунктів. Він передбачає збільшення ПДВ з 18% до 21%, скасування податкових відрахувань для покупців нерухомості, скорочення допомог із безробіття, скорочення бюджетів міністерств на 600 мільйонів євро, 20% урізання державного фінансування профспілок і політичних партій, зменшення числа держустанов, а також відмову від щорічних бонусів для деяких категорій держслужбовців. Уряд розраховує, що це дозволить додатково заощадити 65 мільярдів євро, що є головною умовою єврогрупи, щоб надати Іспанії фінансову допомогу в розмірі 100 мільярдів доларів.

Нинішній пакет заходів бюджетної економії вже четвертий, ухвалений урядом Іспанії за сім місяців роботи, а за масштабами скорочень - найзначніший. Попередні заходи, які схвалила іспанська влада, передбачали урізання бюджету на 48,5 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram