ГоловнаСвіт

У Лондоні відкрили найвищий хмарочос у Європі

Під час урочистої презентації нової будівлі, яка постала на набережній Темзи, принц Ендрю назвав хмарочос "величезним новим поштовхом (до розвитку)".

У Лондоні відкрили найвищий хмарочос у Європі
Фото: Newsru.com

Інавгурацію найвищої на сьогодні будівлі в Європі відзначили в Лондоні з розмахом, осяявши висотку та її оточення різнокольоровими променями лазерів. Будівництво гіганта зі скла і металу профінансував Національний банк Катару.

Шоу почалося, коли стемніло. О 22:15 за місцевим часом від встановлених на вежі лазерів простяглися сяючі промені, вихоплюючи з темряви розташовані поблизу будівлі. Раніше герцог Йоркський і прем'єр-міністр Катару взяли участь у церемонії відкриття The Shard ("Осколок") - така назва хмарочоса, висота якого становить 310 метрів.

Під час урочистої презентації нової будівлі, що виросла на набережній Темзи, принц Ендрю назвав хмарочос "величезним новим поштовхом (до розвитку)". "Я впевнений, ми були б надзвичайно задоволені, якщо б це могло повторитися і в інших регіонах країни", - додав принц Ендрю.

Співвласниками "Осколка" є держава Катар і особисто прем'єр-міністр цієї країни шейх Хамад Бін Джасем Тані, який був почесним гостем церемонії.

Колишній мер британської столиці Кен Лівінгстон в інтерв'ю каналу ВВС Радіо-4 назвав The Shard лондонським еквівалентом Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку.

"У цій будівлі створено 10 тисяч робочих місць в одному з найбільш запущених і знедолених районів Лондона. І ще - на відміну від багатьох інших хмарочосів - лондонці матимуть до нього доступ", - зазначив Кен Лівінгстон у цьому інтерв'ю.

Тим часом деякі жителі британської столиці були приголомшені вартістю квитків на оглядовий майданчик на одному з верхніх поверхів хмарочоса. Щоб помилуватися видами на Лондон, сім'ї з чотирьох осіб доведеться викласти суму, еквівалентну 140 доларам.

Квитки, які почнуть продавати в лютому, обійдуться дорослим відвідувачам в 40, а дітям - майже в 27 доларів. Для порівняння: щоб піднятися на самий верх Ейфелевої вежі, дорослій людині потрібно заплатити всього 17 доларів.

Рассел Грей, який представляє об'єднання місцевих жителів Bermondsey Village Action Group, вважає, що ціни на Shard просто грабіжницькі.

"Не думаю, що багато лондонців захочуть платити такі гроші, щоб поглянути на своє рідне місто", - говорить він.

На думку Рассела Грея, цю величезну піраміду "відгрохали" на березі Темзи як пам'ятник щедротам емірату Катар.

Проте піар-компанія, відповідальна за проект зі зведення нового хмарочоса, наполягає, що ціни на верхівку Shard цілком стерпні порівняно з аналогічними пам'ятками Лондона - наприклад, колесом огляду London Eye.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram