ГоловнаСвіт

Єлизавета II зустрілася з колишнім командиром терористичної організації

Візит королеви в Північну Ірландію спровокував заворушення.

Єлизавета II зустрілася з колишнім командиром терористичної організації
Фото: EPA/UPG

Королева Великобританії Єлизавета II в Белфасті потиснула руку колишньому командирові Ірландської республіканської армії (ІРА) Мартіну Макгіннессу, підвівши цим риску під конфліктом, який забрав життя тисяч солдатів і цивільних, зокрема й двоюрідного брата королеви.

Про це повідомляє Reuters 27 червня.

Зустріч Єлизавети II з Макгіннессом, який займає посаду заступника першого міністра Північної Ірландії, відбулася через 14 років після того, як ІРА припинила війну проти Великобританії, і є одним з останніх великих етапів у мирному процесі. Метою національно-визвольної організації ІРА було домогтися повної незалежності Північної Ірландії від Сполученого Королівства, у тому числі - і передусім - возз'єднання Північної Ірландії з Республікою Ірландією.

Зараз Північна Ірландія є адміністративно-політичною частиною Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії.

Візит королеви до Белфаста також спровокував сутички між поліцією і демонстрантами, які протестують проти візиту королеви Єлизавети II в Північну Ірландію. Як повідомляють британські ЗМІ, близько сотні агресивних молодих людей зібралися в центрі Белфаста, висловлюючи невдоволення прибуттям королеви в Північну Ірландію. Хулігани закидали поліцію пляшками з пальною сумішшю і торбинками з барвником. Унаслідок сутичок заарештовано кількох правопорушників, дев'ять поліцейських отримали поранення.

Нагадаємо, що в травні минулого року Єлизавета II вперше за 100 років здійснила візит до Ірландії.

Візит британської королеви в Ірландію став тоді першим з моменту здобуття нею незалежності 1922 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram