ГоловнаСвіт

Новим президентом Угорщини став євродепутат

Янош Адер вже склав присягу.

Новим президентом Угорщини став євродепутат
Фото: news.liga.net

В угорському парламенті відбулося голосування за кандидатуру президента країни, яким обрали представника правлячої партії "Фідес", члена Європарламенту Яноша Адера.

Як повідомляє Reuters, на його підтримку проголосували 286 з 386 депутатів.

Новим Президентом Угорщини став один із засновників правлячої партії Янош Адер. Це рішення сьогодні підтвердив угорський парламент, передає державний телеканал MTV.

Кандидатура Адера була запропонована діючим прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Як і очікувалося, претендент був обраний парламентською більшістю - за нього проголосували дві третини угорських депутатів. Водночас кілька опозиційних партій відмовилися брати участь в голосуванні.

Новий Президент вже склав присягу незабаром після підтвердження результатів. Офіційно на посаду глави держави він вступить 10 травня цього року.

Нагадаємо, що його попередник Пал Шмітт пішов у відставку 2 квітня через звинувачення в плагіаті при написанні докторської дисертації. За словами політика, "особисте питання", пов'язане з його докторським ступенем, розділило угорське суспільство, що несумісно зі статусом Президента республіки.

Янош Адер, юрист за освітою, перебуває в партії "Фідес" з 1988 року, коли її заснували. 1990 року вперше обрався до угорського парламенту. Того ж року, а також у 1994 і 1998 роках він очолював передвиборну кампанію партії. У 1998-2002 роках працював спікером парламенту, в 2002-2006 роках очолював фракцію "Фідес". У 2009 році обраний депутатом Європарламенту від Європейської народної партії (Християнських демократів).

Термін повноважень Адера виходить 2017 року. Наступні парламентські вибори в Угорщині відбудуться 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram