ГоловнаСвіт

Зелений чай може обдурити олімпійський допінг-тест

Олімпійські чиновники розглядають можливість змінити допінг-тест через дію зеленого чаю.

Зелений чай може обдурити олімпійський допінг-тест
архивное фото

Про це повідомляє The Associated Press.

Дослідження засвідчили, що зелений чай може приховати підвищений рівень тестостерону. Експеримент проводили в лабораторному посуді, тому вчені не впевнені, що ефект буде таким самим для людей. Але деякі експерти кажуть, що результати експерименту заінтригували настільки, що йдеться про перегляд допінг-тесту

на Олімпійських іграх.

"Цікаво, що щось настільки просте, як чай, може суттєво впливати на стероїдний профіль (сечі)", - сказав науковий директор Всесвітнього антидопінгового агентство (ВАДА) Олів'є Рабін. Він додав, що інші напої, зокрема алкоголь, теж можуть впливати на результати тесту.

Рабін також зазначив, що ймовірно, олімпійський допінг-тест доведеться відкоригувати, щоб виключити можливість впливу їжі, тренувань або хвороб, перш ніж говорити, чи показує він допінг. Він також припускає, що ВАДА муситиме підняти прийнятний поріг тестостерону, щоб уникнути таких помилок у результатах тестів.

Експерти кажуть, що рівень тестостерону спортсменів, які приймають допінг, на 200-300% вищий за норму. Рабін не відкидає ймовірності того, що тепер замість стандартного аналізу сечі на допінг робитимуть аналіз крові.

"Тільки дуже дурний спортсмен, який має намір прийняти допінг, може думати, що випивши зеленого чаю, обдурить тест. І особисто я не пив би дев'яти горняток чаю в день забігу", - заявив Рабін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram