ГоловнаСвіт

Лідерів білоруської опозиції зняли з потяга до Москви

Кількох лідерів білоруської опозиції зняли з поїзда Мінськ-Москва, повідомило вночі проти середи білоруське інтернет-видання charter97.org.

Лідерів білоруської опозиції зняли з потяга до Москви
Сергей Калякин во время митинга,архивное фото
Фото: telegraf.by

Координатор громадянської кампанії "Європейська Білорусь", колишній політв'язень Олександр Отрощенков, лідер партії "Справедливий світ" Сергій Калякін і голова Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько мали намір дістатися російської столиці, дати кілька інтерв'ю, а потім вилетіти до Брюсселя на консультації в Єврокомісії.

Отрощенков устиг додзвонитися до редакції видання, проте говорити не зміг, оскільки опозиціонерів саме виводили з купе. Зараз зв'язку з політиками немає, у них забрали телефони.

За деякими даними, опозиціонери перебувають в Оршанському РУВС, куди їх доправили зі станції Орша. Місто розташоване приблизно за 200 кілометрів на схід від Мінська.

Офіційних коментарів правоохоронних органів Білорусі наразі не надходило.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2012 року білоруські ЗМІ повідомляли про те, що влада республіки склала неофіційний список невиїзних громадян, у котрий потрапило близько ста опозиційних політиків і активістів. Протягом березня Калякіну і Лебедьку вже відмовляли у виїзді. Окрім того, виїхати за кордон не дозволили голові Білоруського Гельсінського комітету Олегові Гулаку, журналістці Жанні Литвиній, правозахисникові Гаррі Погоняйлу та колишньому голові Білорусі Станіславові Шушкевичу. Офіційно влада спростовує існування будь-якого списку, але опозиція вважає, що він став частиною "жорсткої" відповіді на візові санкції Євросоюзу щодо декотрих білоруських посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram