ГоловнаСвіт

Румунія спростовує інформацію про претензії на острів Майкан

Повідомлення про зазіхання Румунії на український острів Майкан на Дунаї повністю необґрунтовані, пише румунська преса з посиланням на міністра закордонних справ.

Румунія спростовує інформацію про претензії на острів Майкан
Фото: www.unimedia.md

Теодор Баконші повідомив агентству „Медіафакс” , що Румунія не має територіальних претензій до України.

„Зараз на технічному рівні працює спільна комісія експертів, яка складається з представників Міністерства внутрішніх справ, прикордонної служби, Генеральної інспекції МЗС, Міністерства транспорту, Навколишнього середовища і лісового господарства, Національного агентства з кадастру”, - сказав при цьому Баконші.

Він додав, що спеціалісти керуються положеннями Договору про режим державного кордону між Румунією та Україною, ратифікованого в 2003 році. Зокрема, визначають принципи Договору про створення спільного кордону на Дунаї і принципи зміни приналежності островів там, де покажуть виміри, але це не означає територіальних претензії з боку Румунії.

Бакоші зробив заяву після того, як народний депутат України Геннадій Задирко повідомив, що Румунія претендує на острів Майкан на дунайському кордоні, між містами Килія та Вилкове.

Водночас оглядача сайту „Romanialibera” Крістіана Кампеану історія з Майканом змусила згадати про приєднання Бессарабії до СРСР після пакту Ріббентропа-Молотова і всі подальші конфлікти, пов’язані з переділом Дунаю.

Журналіст розцінив заяви українського депутата як ознаку появи серйозних проблем з Україною, які поглиблюються тим, що в Києві до влади прийшов „проросійський режим, який не бажає приєднуватися до НАТО і ЄС”.

„З обранням Януковича президентом нам варто очікувати, що відносини з Україною стануть більш агресивними, - пише автор. – Це може бути посилено після передачі Молдовою Україні – згідно з договором 2001 – 1,7 км автодороги Одеса-Рені, єдиного шляху доступу з Півдня України в Бессарабію”. Для боротьби з „агресивним рухом українців” автор пропонує відкрити такі канали як Килія та Суліна, закриті при Чаушеску, щоб спрямувати течію Дунаю у вигідний бік.

Михайлина СкорикМихайлина Скорик, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram