ГоловнаТехнології

Місія NASA успішно прибула на Марс

Апарат InSight було запущено 5 травня цього року.

Космічний апарат InSight американського космічного агентства NASA зробив успішну посадку на поверхню Марса і передав на Землю перші фото.

Це вже дев'ята американська космічна місія на поверхні Червоної планети.

"Після семи місяців подорожей через космос апарат NASA InSight висадився на Марс. Через кілька хвилин InSight направив офіційний "звуковий сигнал" до NASA, щоб повідомити, що з ним усе гаразд, а також фотографію марсіанської поверхні, де приземлився апарат", - повідомляє CNN.

Зонд "приземлився" на плоску рівнину, відому під назвою Elysium Planitia, поряд з екватором Червоної планети.

Апарат InSight було запущено 5 травня цього року. Заплановано, що впродовж двох років він буде досліджувати глибини Марса для встановлення історії формування планети.

Без урахування вартості ракети і витрат європартнерів вартість місії - близько $500 млн. Запуск InSight планували ще навесні 2016-го, однако через несправності в зонді його довелося відтермінувати.

InSight - місія з вивчення внутрішньої будови, тектонічної і сейсмоактивності на Марсі на другому за величиною вулканічному районі планети - нагір'я Елізій. Розробляли зонд у Лабораторії реактивного руху NASA - тієї самої, звідки вийшли марсоходи Spirit, Opportunity і Curiosity, збирали його інженери Lockheed Martin.

За 728 земних днів місії в NASA розраховують зняти з апарату близько 29 Гб даних, які можуть пролити світло на еволюцію кам'янистих планет, включаючи Землю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram