>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Гравці збірної Росії вдихали аміак під час ЧС-2018, що близьке до допінгу, - Bild (оновлено)

Команда Росії на Чемпіонаті світу-2018 дійшла до стадії чвертьфіналу.

Німецьке видання Bild опублікувало матеріал, у якому футболістів збірної Росії звинувачують у застосуванні допінгу для поліпшення свого фізичного стану під час матчів Чемпіонату світу - 2018.

Як стверджує видання, російські гравці вдихали аміак у підтрибунному приміщенні в чвертьфінальному матчі ЧМ-2018 з командою Хорватії (2:2, пен. 3:4), щоб отримати фізичну перевагу над суперником. При цьому журналісти визнають, що аміак не входить до числа заборонених препаратів, але, за словами запрошеного фахівця, ця речовина дає схожий ефект.

Як доказ своєї версії Bild опублікував фотографію півзахисника збірної Росії Олександра Головіна, який вдихає щось зі своєї долоні.

Фото: bild.de/sport/fussball

Відзначимо, в побуті і в медичній практиці, в певних випадках, застосовується вдихання нашатирного спирту - водного розчину гідроксиду амонію, з 10% концентрацією аміаку в воді.

Фізіологічна дія аміаку обумовлена його місцевою подразнювальною дією: він збуджує чутливі закінчення нервів верхніх дихальних шляхів, що стимулює дихальний і судиноруховий центри мозку, через що прискорюється дихання і підвищується артеріальний тиск (прим. - LB.ua).

Оновлення. Едуард Безуглов, голова медичної служби збірної Росії, прокоментував інформацію видання Bild про те, що гравці національної команди вдихали аміак, що близьке до допінгу.

"Це звичайний нашатирний спирт, яким змочують ватку, - каже Безуглов, - і вдихають. Це роблять тисячі спортсменів, щоб збадьоритися. Використовується це вже десятки років. Цей засіб є не тільки у спорті, а й на звичайній роботі в людей - коли хтось непритомніє, відчуває слабкість - щоб прийти в тонус. Просто за рахунок різкого запаху. Можна сходити в аптеку, купити ватку і нашатирний спирт. Нічого спільного з допінгом це не має", - цитує медика "Спорт-Экспресс".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram