ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ уточнило, за яких умов можливе повернення ліків

Йдеться лише про ліки неналежної якості.

МОЗ уточнило, за яких умов можливе повернення ліків
Фото: Макс Левин

Міністерство охорони здоров'я України уточнило опубліковану раніше заяву про можливість повернення лікарських засобів і медичних виробів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Повертати можна тільки лікарські засоби і медичні вироби неналежної якості. Для цього необхідно пред'явити розрахунковий документ на їхнє придбання. У такому разі споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний", - сказано в повідомленні.

З 1 січня набуває чинності Закон України від 23.11.2018 №2628-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України про поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Він, зокрема, вносить зміни у вимоги споживача щодо лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Міністерство охорони здоров'я звертає увагу, що факт неналежної якості підтверджується документами:

  • висновок про якість лікарських засобів, виданий підлеглою лабораторією територіального органу Держлікслужби і / або уповноваженою лабораторією;
  • розпорядження Держлікслужби про заборону обігу лікарського засобу.

Щоб убезпечити себе і не придбати неякісні ліки, МОЗ рекомендує перевіряти сайт Держлікслужби, щоб переконатися, що придбані препарати не заборонені. МОЗ також нагадує, що на вимогу покупця аптеки повинні надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема сертифікат якості виробника.

Нагадаємо, раніше цього тижня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що з 1 січня українці зможуть повертати ліки в аптеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram