ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд відправив на психіатричне лікування бійця "Айдару", який зберігав зброю із зони АТО

Військового визнали непридатним для служби в армії 1986 року з діагнозом "шизофренія".

Суд відправив на психіатричне лікування бійця "Айдару", який зберігав зброю із зони АТО
Фото: runews.su

Оболонський районний суд засудив до 4,5 років позбавлення волі умовно і відправив на примусове психіатричне лікування колишнього бійця батальйону "Айдар" Євгена Дерев'янченка за зберігання в Києві арсеналу зброї, вибухівки та боєприпасів, вивезених із зони проведення антитерористичної операції.

Про це йдеться у вироку суду.

Встановлено, що "айдарівець" зі своїм співучасником у 2014 року знайшов і привласнив велику кількість боєприпасів, зокрема 41 постріл гранатомета з осколковими гранатами і детонатором, три ручні гранати Ф-1, а також близько 10 тис. штук патронів. У нього також вилучили гранатомет, майже 100 г нітроцелюлози пороху і нарізний автомат АКМ, виготовлений промисловим способом у Югославії.

Боєць доставив зазначені боєприпаси і зброю до Києва, де зберігав їх до 15 травня 2017 року, коли і був затриманий.

Крім того, в березні 2017 року Дерев'янченко продав дві гранати Ф-1, два запали і автомат АКМ за 59400 гривень. За свою "роботу" він узяв 16 тис. гривень.

На суді обвинувачений визнав свою провину в повному обсязі. Він просив суд застосувати щодо нього Закон "Про амністію у 2016 році", оскільки він брав безпосередню участь в антитерористичній операції й отримав статус учасника бойових дій.

Суд, у свою чергу, встановив, що Дерев'янченко має 2-гу групу інвалідності, брав участь у бойових діях в Афганістані. На обліку в лікаря-нарколога він не перебуває, але перебуває на консультативному обліку в лікаря-психіатра Київського психоневрологічного диспансеру з діагнозом "шизофренія, параноїдна форма".

Згідно з висновком комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, вперше психічний стан Дерев'янченка змінився 1986 року - під час служби в Афганістані. Тоді його визнали непридатним для служби в армії з діагнозом "шизофренія, психопатоподібний синдром".

Зазначають, що під час скоєння злочинів у зоні АТО підсудний також виявляв ознаки "шизофренії параноїдної, неповної ремісії", разом з тим у нього не було жодних ознак психозу (галюцинацій, марення, інших розладів психотичного характеру), але він також не був здатен повною мірою усвідомлювати свої дії та керувати ними.

"У результаті суд визнав Дерев'янченка винним у незаконному зберіганні зброї і засудив до 4 років і 6 місяців в'язниці, але звільнив від відбування покарання з випробувальним терміном 3 роки. Також суд постановив застосувати до підсудного заходи медичного характеру у вигляді надання йому амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку", - наголошують у повідомленні.

Нагадаємо, за даними Мінсоцполітики, 1,2 млн українців потерпають від психічних розладів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram