ГоловнаСуспільствоЖиття

Матері Сенцова вдруге відмовили в помилуванні сина

"З клопотанням про помилування має письмово звертатися сам засуджений".

Матері Сенцова вдруге відмовили в помилуванні сина
Олег Сенцов
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу Російської Федерації знову відмовила матері українського кінорежисера Олега Сенцова Людмилі у взятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

Відповідь від 21 серпня за підписом в.о. голови комісії опублікував у Фейсбуці адвокат політв'язня Дмитро Дінзе.

У документі говориться, що відповідно до указу президента РФ від 28 грудня 2001 року із клопотанням про помилування має письмово звертатися сам засуджений.

"Таким чином, Сенцову О.Г. необхідно самому подати клопотання про помилування на ім'я президента Російської Федерації через адміністрацію ФКУ ІК-8 УФСІН Росії по ЯНАО", - йдеться у відповіді комісії.  

Раніше до комісії вже надходило клопотання від Людмили Сенцової, аналогічне цьому, і їй також "були надіслані відповідні роз'яснення".

Нагадаємо, раніше російська комісія не прийняла два клопотання про помилування Сенцова - від його матері та Архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента. Наприкінці серпня Архієпископ Климент повторно звернувся до комісії, але отримав другу відмову.

2015 року Сенцова засудили до 20 років колонії за звинуваченням у тероризмі. За версією слідства, він створив у Криму спільноту, яка влаштувала два напади і готувала ще два. Інший обвинувачений у справі, Олександр Кольченко, отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали. 16 травня стало відомо, що Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. Він голодує досі.

У червні генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання Путіну із закликом помилувати Сенцова. У відповідь на це в Кремлі заявили, що лист генсека Ради Європи "з погляду російського законодавства не є підставою для будь-яких юридичних дій".

Із закликом звільнити незаконно засудженого українського режисера, а також усіх політв'язнів у РФ, періодично звертаються до Путіна міжнародні правозахисні організації та західні країни, проте Кремль на них не реагує. Крім того, низка країн і організацій також просять надати Сенцову медичну допомогу через погіршення стану його здоров'я у зв'язку з голодуванням. У відповідь на це російська влада, омбудсмен і тюремники заявляють, що його стан нібито стабільний, а від госпіталізації він відмовляється сам.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram