ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики Донбасу навчалися у військовій академії в Санкт-Петербурзі, - InformNapalm

"Курси підвищення кваліфікації" терористи проходили в навчальному центрі в військовому містечку Луга-3.

Михайлівська військова артилерійська академія в російському Санкт-Петербурзі проводила "курси підвищення кваліфікації" для бойовиків з 7-ї ОМСБр 2 АК у своєму навчальному центрі, розташованому в військовому містечку Луга-3.

Такого висновку дійшли розслідувачі міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.

За фотографіями, розміщеними в соцмережі "ВКонтакте" донецьким бойовиком Андрієм Грінченком (позивний "Звір"), волонтери змогли знайти прямі докази.

На момент початку окупації Грінченко (д.р. 17.07.1986) проживав у Донецьку за адресою вул. Повітряна, кв. 8. До російських окупаційний військ приєднався практично відразу. Влітку 2014-го брав участь у боях за Шахтарськ, узимку 2015-го воював проти ЗСУ в Дебальцевому.

15 червня 2015 року Грінченко був нагороджений орденом "За військову доблесть III ступеня".

Фото: informnapalm.org

Восени 2015 року в одному з боїв його було поранено. Після поранення Грінченкові видалили нирку і витягли осколок з ноги, але йому була потрібна ще одна серйозна операція, яку взялися зробити лікарі в Санкт-Петербурзі. Йому активно збирали гроші на операцію.

Фото: informnapalm.org

14 грудня 2015 року Віктор Пєшков, координатор організації "Фенікс Донбасу", яка займається збором коштів на лікування бойовиків, виклав в YouTube відео, в якому Грінченко дякує донорам за надану допомогу.

Після операції Грінченко повернувся на Донбас. Через певний час у його альбомі з'явилися нові фото. У літаку з групою людей у військовій формі без розпізнавальних знаків. У двох членів групи, включаючи Грінченка, можна розгледіти петличні емблеми роду військ "Артилерія".

Фото: informnapalm.org

Також є фото на військовій базі, де Грінченко фотографується поряд зі 152 мм гаубицею "Мста-Б". Примітно, що на останній фотографії на задньому плані видно військовий тренажер, нагорі якого встановлено вертоліт Мі-2.

Фото: informnapalm.org

"Куди ж їздив, точніше літав, Грінченко? Відповідь на це запитання нам дав саме тренажер. За типом рослинності на задньому плані ми припустили, що військова база розташована далеко за межами Донбасу - в північній частині Росії. Витративши деякий час на пошуки, ми нарешті знайшли саме це місце з вертольотом. Вертоліт використовується для навчання курсантів коригуванню стрільби, його встановлено на території навчального центру Михайлівській військової артилерійської академії в Ленінградській області в м. Луга-3. Координати об'єкта: 58°45'48"N29°47'58"E", - ідеться в повідомленні.

Фото: informnapalm.org

Ще одним фото, яке підтверджує, що бойовик перебував на базі МВАА (в/ч 34035), став знімок з їдальні.

Фото: informnapalm.org

"Якщо Грінченко навчався в МВАА в складі групи, то виходить, що російська військова академія проводить спеціальну підготовку іноземців у військовій частині, яка розташована на території Росії і підпорядковується Міністерству оборони РФ. Наскільки це взагалі законно?" - обурюються волонтери.

InformNapalm також наводить п. 23 Постанови уряду РФ від 29 жовтня 2015 р N 1 164 "Про надання Міністерством оборони Російської Федерації послуг з підготовки і навчання військових і військово-технічних кадрів іноземних держав". У ньому сказано, що "порядок підготовки і навчання військових і військово-технічних кадрів іноземних держав на території іноземної держави й умови перебування на території іноземної держави фахівців Збройних сил РФ прописуються в контрактах, укладених Міністерством оборони РФ з міністерствами оборони та іншими відомствами іноземних держав, а також у договорах, що укладаються Міністерством оборони РФ з суб'єктами військово-технічного співробітництва, організаціями-виробниками і (або) організаціями-розробниками продукції військового призначення".

Міністерство оборони України або уряд подібних договорів з Міноборони РФ не підписували.

Нагадаємо, Росія постійно заперечує свою причетність до донбаського конфлікту, незважаючи на численні докази вторгнення російських військ в Україну і факти поставок зброї проросійським бойовикам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram