ГоловнаСуспільствоЖиття

"Укроборонпром" вважає міномети "Молот" надійними

У держконцерні стверджують, що механізм запобігання подвійному заряджанню був доопрацьований за вимогами Міноборони.

"Укроборонпром" вважає міномети "Молот" надійними
Минометы *Молот*
Фото: inforesist.org

Держконцерн "Укроборонпром", до складу якого входить виробник мінометів М120-15 "Молот" підприємство "Завод "Маяк", заявив, що при виготовленні мінометів був забезпечений належний контроль усіх етапів виробництва.

Про це повідомляють на сайті "Укроборонпрому".

"Перш за все, на заводі впроваджена система контролю якості ISO 9000. Вона дозволяє повністю контролювати якість продукції на всіх етапах виробництва. Крім того, представники Міноборони додатково контролюють випуск мінометів і комплектуючих до нього", - заявив перший заступник гендиректора "Укроборонпрому" Сергій Омельченко.

За його словами, під час випробувань "Молота" з одного ствола було відстріляно 5 тис. мін.

"За результатами випробувань за участю представників Міноборони "Молот" показав передбачені характеристики, пов'язані з надійністю і живучістю. Тільки після цього 120-міліметровий міномет М120-15 "Молот", за наказом Генерального штабу Збройних Сил України від 17.11.2015 № 446, був допущений до експлуатації в Збройних Силах України на особливий період", - наголосив Омельченко.

Крім того, за його словами, для підвищення експлуатаційних характеристик "Молота", відповідно до вимог Міноборони, був доопрацьований механізм запобігання подвійному заряджанню.

Нагадаємо, 6 липня через розрив міномету "Молот" на Рівненському полігоні загинули троє військовослужбовців, ще дев'ять отримали поранення. Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктора Муженку доповісти підсумки розслідування інциденту наступного тижня, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО.

Також було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони надало два міномети "Молот" з тієї ж заводської партії, що й міномет, який привів до загибелі військовослужбовців.

Після завершення експерименту Міноборони заявило, що "Молот" вибухнув через подвійне заряджання.

Про те, чому результати експертизи викликають сумніви, читайте в тексті Ольги Решетилової "Молот, ковадло і російська рулетка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram