ГоловнаСуспільствоОсвіта

У Міносвіти назвали головні нововведення вступної кампанії-2018

Вступна кампанія в Україні розпочнеться 2 липня.

У Міносвіти назвали головні нововведення вступної кампанії-2018
Фото: Владислав Мусиенко

У Міністерстві освіти розповіли про головні нововведення вступної кампанії 2018 року, повідомляє прес-служба міністерства.

"Переважно нововведення спрямовані на вдосконалення або відшліфовування тих нововведень, які ми впровадили минулого року", - зазначила міністр освіти Лілія Гриневич.

1. Для спеціальностей уніфіковані обов'язкові предмети ЗНО

Так, якщо у попередні роки виші самі вибирали, за якими предметами зараховувати в заклад, то цього року все уніфіковано під кожну конкретну спеціальність. Тобто вже не може бути так, що для вступу на "Журналістику" у виш в Києві потрібен один перелік результатів ЗНО, а для вишу в Миколаєві - інший.

Така новація потрібна для того, щоб полегшити вступнику свідомий вибір того, з яких предметів він складає ЗНО, залежно від спеціальності, на яку він прагне вступити.

"Умовами прийому визначено перелік конкурсних предметів у форматі "Українська мова та література" - обов'язковий для всіх абітурієнтів, другий предмет - фіксований, третій предмет - вступник вибирає з двох альтернативних. Це не стосується небюджетних конкурсних пропозицій, для яких перелік конкурсних предметів визначили виші", - пояснила міністр.

2. Будуть зараховуватися сертифікати ЗНО 2016, 2017 і 2018 років (з іноземних мов - тільки 2018)

"Останніми роками Український центр оцінювання якості освіти складає тести так, щоб вони були порівняні між собою. Це дозволило нам у цьогорічній вступній кампанії зараховувати результати відразу трьох років - 2016, 2017, 2018. Винятком буде лише ЗНО з іноземної мови, оскільки цього року формат тесту був змінений - до нього додано аудіювання", - повідомила Гриневич.

3. Регіональний, сільський та галузевий коефіцієнти змінені за результатами вступної кампанії-2017

Конкурсний бал буде розраховуватися традиційно, за формулою. Механізм коефіцієнтів працює так, що він множиться на загальний результат абітурієнта. Отож, коефіцієнти встановлені так:

- регіональний коефіцієнт: для вишів Києва становитиме 1 (тобто у разі вступу в заклади столиці абітурієнт не буде отримувати ніяких додаткових балів); для вишів у Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях, переміщених вищих навчальних закладів - 1,04; в інших випадках - 1,02;

- сільський коефіцієнт (для абітурієнтів, які зареєстровані в селах не менш ніж два роки до дня завершення подання заяв про вступ та які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту в школах, що розташовані на території сіл): збільшений для вступників на аграрні спеціальності - для них він становитиме 1,05; на інші спеціальності дорівнює 1,02;

- галузевий коефіцієнт (для спеціальностей, яким надається особлива підтримка) становить 1,02 і, на відміну від 2017 року, буде поширюватися також на заяви з другої пріоритетності.

4. Зменшено кількість заяв, що абітурієнт може подавати для участі в конкурсі на бюджетне місце - з 9 заяв на 4 спеціальності в 2017-му, до 7 заяв на 4 спеціальності в 2018 році.

"Ми це зробили для того, щоб вступники свідомо ставилися до свого вибору. Досвід 2017 року показує, що вступники часто відмовляються від бюджетного місця, яке отримали за 9 пріоритетом, і вибирають контракт ", - роз'яснила міністр.

5. Встановлено мінімальну кількість балів - 150 - з другого і третього конкурсних предметів для вступу на 3 медичні спеціальністі: "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія"

"Це була дуже конкретна вимога Міністерства охорони здоров'я, відповідального за всі медичні виші. Це нововведення хотіли ввести ще минулого року, але оголосили про нього пізно, і вступники не мали можливості враховувати цю вимогу під час планування того, які ЗНО здавати і які спеціальності вибирати", - зазначила Гриневич.

6. Замість творчих конкурсів на деякі педагогічні спеціальності, журналістику і окремі спеціалізації дизайну введені творчі заліки

Фундаментальна відмінність полягає в тому, що творчий залік це, по суті, допуск до конкурсу. Тобто людина отримує "зараховано" або "не зараховано", а далі конкурс проходить серед допущених осіб, але виключно за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

"Це допомагає уникнути багатьох зловживань, а також зняти зайве навантаження із вступників та вишів, адже творчі заліки можна проводити не лише безпосередньо під час вступної кампанії, коли всі перебувають у напруженому стані, а й протягом півроку до неї", - пояснила міністр.

Нагадаємо, минулого року Кабінет міністрів зменшив держзамовлення у вишах на 17%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram