ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Філарет закликав світову спільноту не допустити вигнання УПЦ КП з ОРДЛО

Протягом одного місяця релігійні громади мають бути зареєстровані за "законами" "ДНР" і "ЛНР"

Філарет закликав світову спільноту не допустити вигнання УПЦ КП з ОРДЛО
Фото: 24tv.ua

Патріарх Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет звернувся до міжнародної спільноти з проханням не допустити вигнання УПЦ КП з окупованих районів Донбасу.

Відкритий лист Філарета до країн-учасниць "Мінського процесу", США, ЄС, ООН і ОБСЄ "Про посилення утисків прав вірян Київського Патріархату та інших релігійних організацій в окремих районах Донецької і Луганської областей" розміщено на сайті УПЦ КП.

Як зазначає Філарет, в ОРДЛО було прийнято рішення про те, що релігійні громади, які діють на цій території, повинні зареєструватися за "місцевим законодавством".

Так, священиків УПЦ КП в ОРДЛО повідомили, що протягом одного місяця релігійні громади мають бути "зареєстровані згідно із законом республіки".

У разі, якщо протягом цього терміну "реєстрація" не відбудеться - релігійні громади будуть позбавлені прав на землю та майно, зокрема храми, їхня діяльність буде заборонена, а священики - будуть "вислані з території республіки".

"Вимога до релігійних організацій, які діють на території ОРДЛО," реєструватися за республіканським законодавством "є неприйнятною і не може бути виконаною, адже це означатиме порушення законодавства України", - пише Філарет.

Він звертається до країн-учасниць "Мінського процесу" і до міжнародної спільноти із закликом вжити невідкладних заходів з метою не допустити ще більшого порушення принципів релігійної свободи в цьому регіоні.

"Зокрема звертаюся до Російської Федерації, що де-факто контролює зазначені райони, а також до Московського Патріархату, який має в цих районах істотне представництво і вплив, з вимогою зупинити провокаційні дії "влади де-факто" в ОРДЛО", - йдеться в листі.

Нагадаємо, через розгром свого храму в Сімферополі російськими силовиками УПЦ КП звернулася до Європейського суду.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram