ГоловнаСуспільствоЖиття

Екс-міністр охорони здоров'я підтримав введення фіскального механізму для оподаткування тютюнових виробів

"Що дорожчі цигарки, то менш доступні, у тому числі для підлітків", - вважає Мусій.

Екс-міністр охорони здоров'я підтримав введення фіскального механізму для оподаткування тютюнових виробів
Фото: dpchas.com.ua

Колишній міністр охорони здоров'я, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Олег Мусій підтримав впровадження фіскального механізму для оподаткування тютюнових виробів.

"Основний акцент просування своєї шкідливої продукції тютюнова індустрія робить на підлітків", - упевнений Олег Мусій.

Тож що менш доступними будуть цигарки для дітей і підлітків, то менше вони будуть палити і то більше буде знижуватися рівень куріння в Україні надалі, вважає він.

"Будь-яке підвищення цін на сигарети ми повинні сприймати позитивно. Що дорожчі цигарки - то вони менш доступні, в тому числі для підлітків", - вважає Мусій.

При цьому, за його словами, фіскальний механізм буде корисним і з погляду громадського здоров'я - скорочення рівня куріння, і з погляду бюджету - тому що дасть додаткові відрахування від акцизу і ПДВ.

На думку, екс-міністра охорони здоров'я, цигарки в Україні все ще залишаються занадто дешевими і доступними. Наприклад, навіть у великих мережах супермаркетів ціни на сигарети стартують з 17-18 грн - це дешевше, ніж плитка шоколаду. Тому нижню планку ціни на цигарки необхідно піднімати.

Нагадаємо, на цей момент широке громадське обговорення проходить ініціатива Міністерства фінансів про впровадження фіскального механізму для оподаткування сигарет.

Законопроект, поданий Мінфіном, передбачає, що якщо ціна пачки цигарок менша від певного рівня (на цей момент це 25,5 грн за пачку), із таких цигарок стягуватимуть додатковий акциз.

На думку антитютюнового експерта, співробітника Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров'я Костянтина Красовського, новий механізм допоможе боротися з "фейковим" ціноутворенням і заниженням цін окремими виробниками сигарет.

За прогнозами професора, доктора економічних наук Михайла Міненка, якби цей механізм уже працював в Україні, державний бюджет отримав би понад 2 млрд гривень додатково.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Рада підтримала різке підвищення акцизу на цигарки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram