ГоловнаСуспільствоЖиття

Бізнес як реабілітація

33-річний боєць батальйону “Донбас” із Донеччини Артем Бутов після повернення із зони проведення АТО розпочав власний бізнес - заснував птахоферму із вирощування курей-бройлерів. Підприємець вважає, що ведення власного бізнесу для учасників війни є одним із кращих способів соціальної інтеграції та психологічної реабілітації. Тому зараз він створює кооператив на Донеччині для об’єднання та відстоювання інтересів учасників АТО та підприємців із проукраїнською позицією. 

Артем Бутов
Фото: з архiву Артема Бутова
Артем Бутов

За словами Бутова, у людей, які повернулися з війни, загострене почуття справедливості, багато очікувань та велика тяга до активності. На звичайній роботі їм важко адаптуватися, тому найкраще спрямовувати їх завзятість на розвиток підприємницької діяльності. “У США велика частина тих людей, які брали участь у бойових діях, стають підприємцями. Держава цьому усіляко сприяє. Це потрібно для того, щоб скеровувати їхню енергію та жагу справедливості в потрібне русло. Мені б хотілося робити те ж саме”, - зазначає Артем Бутов.

За результатами дослідження «Veteran‐Owned Businesses and Their Owners», опублікованого у квітні 2017 року, близько 12% від загальної кількості американських ветеранів вже мають свій бізнес. Окрім цього, чверть військовослужбовців, що служили в Іраку та Афганістані, висловили бажання започаткувати власну справу. 

“У мене зараз декілька ініціатив. Проблема спілок учасників АТО в тому, що у більшості з них немає конструктиву. Мені б хотілося, щоб ми об’єднувалися заради допомоги один одному, допомоги у працевлаштуванні. До мене багато людей звертається за консультаціями. Я нікому не відмовляю”, - каже підприємець.

Фото: з архіву Артема Бутова

“Я починав з нуля”

Артем Бутов розповідає, що після участі в бойових діях мав велике бажання стати підприємцем і незалежною людиною. Саме тому відвідував різні тренінги та курси, де навчали основ ведення бізнесу, не пропускав можливостей отримати грантове фінансування на старт власної справи.

“Я дізнався, що ПРООН має грантову програму і проводить навчання. Пройшов курс, написав бізнес-план і отримав гроші на його реалізацію. Взяв в оренду приміщення і почав вирощувати бройлерів”, - коротко описує свій шлях до підприємництва. 

Спочатку Бутов залучив понад 160 тис. грн грантових коштів та частково власне фінансування. У червні 2017 року взяв участь у грантовій програмі “Український донецький куркуль”, де отримав додаткове фінансування на модернізацію птахоферми. Зараз уже зареєстрував власну торгову марку та планує взяти на роботу двох-трьох працівників.

Фото: з архіву Артема Бутова

“Зараз роблю ремонт приміщення, щоб запустити більш автоматизовану систему виробництва. Я вирощую курей за спеціальною технологією із використанням біоферментної підстилки. Це зручно, на фермі немає запаху, а м’ясо містить набагато менше аміаку, ніж під час вирощування звичайним способом”, - зазначає Артем Бутов. Після відкриття оновленої ферми там буде автоматичні годівля та поїння. Спеціальні пристрої дозуватимуть вітаміни та профілактичні препарати.

Основними джерелами збуту до модернізації була роздрібна торгівля на місцевих ринках у довколишніх містах, через соцмережі. Надалі, каже Артем, він планує відходити від такої практики, бо це забирало багато часу і давало невеликий прибуток. “Зараз я будую виробництво таким чином, щоб орієнтуватися на оптові партії від 2,5 - 3 тис. голів. Таким чином можна буде швидко виростити, швидко продати товар і працювати далі”, - зазначає підприємець.

У зв’язку з модернізацією та розширенням виробництва він планує вийти на мережу закладів HoReCa (абр. від англ. Hotel/Restaurant/Cafе) у Харкові. Також має ідею зняти проморолик для професійних кухарів. За його словами, підприємство буде демонстраційним. “Я планую проводити там майстер-класи, тренінги. Також ми працюємо над розвитком туристичної галузі в Лимані, тому моя ферма могла б бути одним із пунктів для екскурсій”, - зазначає Артем.

Кооператив птахівників

Досвід попередньої діяльності показав, що вести бізнес самостійно менш ефективно, тому Артем став членом Асоціації птахівників та почав шукати однодумців для створення кооперативу із вирощування бройлерів. Наразі уже є люди, готові долучитися до кооперативу.

“Мій побратим з АТО також виграв грант, але місцева влада поки не надала йому другої частини грошей. Скоро, думаю, це питання вирішиться позитивно. Інший партнер - волонтер та громадський діяч. Ще є фермер, також проукраїнських поглядів, бо з іншими мені особливо й не хочеться мати справу. Як це завжди буває, спочатку потрібно кілька людей, які розпочнуть цю справу, а потім інші вже доєднаються”, - каже Артем Бутов.

Умовою членства в кооперативі буде дотримання стандартів якості Європейського союзу у виготовленні та переробці харчової продукції. Учасники кооперативу спільно закуповуватимуть корми, засоби профілактики. Також однією із цілей кооперативу є організація повного циклу вирощування та переробки продукції птахівництва. “Я уже мав розмову із представниками облдержадміністрації, вони обіцяли знайти кошти або спонсорів, але для цього потрібно запустити процес створення кооперативу”, - зазначає підприємець. 

Артем Бутов під час служби в АТО
Фото: з архіву Артема Бутова
Артем Бутов під час служби в АТО

Громадська активність, АТО, волонтерство

У 2014 році Артем Бутов записався добровольцем у батальйон “Донбас”. “Я ніколи не мав інших поглядів, окрім проукраїнських. Тому як тільки почалося протистояння - висловлював бажання піти у Нацгвардію, але мені відмовляли. Коли з’явився блокпост у селі, де я проживав, мені трапилося оголошення про набір до батальйону “Донбас”. Через день я долучився до батальйону”, - розповідає Артем.

Під час обстрілів Миколаївки проросійськими бойовиками один зі снарядів влучив у місцеву школу №3 та пошкодив дах. У цій школі Артем вчився, тут працює його мама. У цей час він разом зі своїм батальйоном перебував у Попасній. До міста приїхали учасники проекту “Вавилон 13”. Так Артем познайомився із відомою режисеркою Лорою Артюгіною та попросив допомогти у відновленні пошкодженої школи.

В результаті група волонтерів, серед яких були переважно діячі культури та мистецтва, на два тижні вирушили до Миколаївки та почали відбудовувати школу. Вдень працювали фізично, а ввечері – показували фільми та спілкувалися із місцевими мешканцями. Школу відбудували, а в процесі народився фільм «Школа №3» про життя підлітків на межі війни, який отримав Гран-прі на Берлінському міжнародному кінофестивалі.

"З цього розпочався проект під назвою “Новий Донбас”, який зараз процвітає в школі. Я пишаюся тим, що вдалося стати ініціатором цього проекту”, - каже Артем.

Вiдновлена школа № 3 у Миколаївцi по вулицi Миру 8, Донецької області
Фото: Аркадий Васильков
Вiдновлена школа № 3 у Миколаївцi по вулицi Миру 8, Донецької області

Минулого року Артем створив громадську організацію “Ділова Лиманщина”, яка займається підтримкою малого бізнесу та самозайнятості місцевих мешканців.

Володимир Рихліцький, журналіст руху «Сильні громади»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram