ГоловнаСуспільствоВійна

На Донбасі прикордонник постраждав від лазерної зброї

Військовослужбовець отримав опік сітківки ока.

На Донбасі прикордонник постраждав від лазерної зброї
Фото: dpsu.gov.ua

Кілька днів тому один з прикордонників під час несення служби на контрольному посту "Мар'їнка", спостерігаючи через оптичний прилад за ділянкою відповідальності, був засліплений променем, який направили з боку окупованої території. У результаті військовослужбовець отримав опік сітківки ока.

"Встановлений медичний діагноз і характер ураження дозволяють зробити висновок про можливе застосування противником випромінювачів світла великої потужності, так званих засліплювальних лазерів. Наразі військовослужбовця госпіталізовано в Головний військово-медичний клінічний центр Держприкордонслужби для спеціалізованого лікування", - повідомляють на сайті Держприкордонслужби.

Інформація про можливе використання противником лазерної зброї доведена до ЗСУ і представників міжнародних і правозахисних організацій.

Схожий випадок був зафіксований у липні 2016 року. Під час несення служби на цьому самому напрямку аналогічні ураження органів зору отримали троє військовослужбовців Краматорського прикордонного загону. Вони вели спостереження за російсько-терористичними військами, використовуючи оптичні прилади.

Варто зазначити, що в РФ сліпучі лазери прийнято на озброєння МВС і випускають серійно.

Відповідно до "Додаткового протоколу IV Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію" (Відень, жовтень 1995), заборонено використання лазерної зброї, спеціально призначеної для використання в бойових діях виключно або в тому числі для того, щоб заподіяти постійну сліпоту органам зору людини, яка не використовує оптичні прилади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram