ГоловнаСуспільствоПодії

За спробу підпалу монастиря УПЦ МП двох киян заарештували на 60 діб

Альтернатива - внесення застави у розмірі більш ніж 2 млн гривень.

За спробу підпалу монастиря УПЦ МП двох киян заарештували на 60 діб
Фото: Igor Lutsenko\\Facebook

Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі 2,2 мільйона гривень для Олексія Шемотюка і Олександра Горбаня, яких підозрюють у спробі підпалити Десятинний монастир УПЦ Московського патріархату, передає Українська правда.

Таке рішення було ухвалено в суботу ввечері суддею Левицькою, повідомив нардеп Ігор Луценко у Facebook.

"Для мене це дуже дивна поведінка судді Левицької. Оскільки прокуратура і міліція налаштовані не надто агресивно, просили тільки домашній арешт. Втім, суддя впаяла фактично тримання під вартою - тому що такі суми для застави, без допомоги сторонніх, у підозрюваних навряд чи знайдуться", - зазначив депутат.

За його інформацією, обидва хлопці архітектори. Один з них воював у складі ЗСУ в аеророзвідці.

"За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії захоплена московськими церковниками. Поруч - фундамент Десятинної церкви, головного храму Київської Русі, який символічно хочуть закріпити за собою агенти ворожої держави", - додав Луценко.

На сайті Десятинного монастиря УПЦ МП також повідомляється про обрання запобіжного заходу двом обвинуваченим у підпалі.

"Незважаючи на дикість і жорстокість вчиненого цими людьми злочину, ми молимося за них і просимо суд пом'якшити міру покарання. Сьогодні нашому адвокату на суді відмовили у слові, щоб донести нашу позицію про пом'якшення вироку. Ми будемо дотримуватися цієї позиції в апеляції", - запевняють представники церкви.

Фото: Igor Lutsenko\Facebook

Нагадаємо, 25 січня поліція повідомила про те, що у Володимиро-Ольгіївський храм Десятинного монастиря (УПЦ Московського патріархату), який розташований біля фундаменту Десятинної церкви, кинули коктейль Молотова. Незабаром затримали двох киян 33 та 36 років, які раніше не притягувалися до кримінальної відповідальності. За цим фактом поліція почала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу (замах на знищення майна).

Зазначимо, що капличка УПЦ МП з'явилася на цьому місці за правління Віктора Януковича у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram