ГоловнаСуспільствоЖиття

Жителі Запоріжжя приносять іграшки до храмів УПЦ МП після того, як дитину відмовилися відспівувати в церкві

У храмах місцевої єпархії УПЦ КП здійснять заупокійне богослужіння за душу загиблої дитини.

У Запоріжжі приєдналися до акції # принеси_ляльку. Її ініціював виходець із Запоріжжя блогер Юрій Гудименко, котрий закликав українців приносити іграшки під стіни храмів УПЦ Московського патріархату через те, що представники цієї церкви відмовилися відспівувати дворічного загиблого хлопчика, котрого хрестили в церкві УПЦ Київського патріархату.

Один з учасників акції Віктор Кривоносов розповів Радио Свобода, що він обурений поведінкою священиків і зазначив, що "знав про їх абсолютно неадекватну позицію щодо іновірців і раніше, але цей випадок просто кричущий за своєю ганебністю".

Ще один учасник акції Олексій Мосейко зазначив, що мав на меті підтримати батьків померлого хлопчика.

"Вчинок священика Московського патріархату - нелюдський і антигуманний. Хотів підтримати батьків у цю важку хвилину - ми на їхньому боці. Вважаю, що якщо московська церква існує на нашій землі, то вона повинна дотримуватися і законів нашої держави, і прийнятого в суспільстві морально-етичного кодексу", - заявив він.

4 січня запорізький сайт Forpost повідомив, що священик УПЦ МП, запрошений ритуальною службою, відмовився провести обряд відспівування дворічного хлопчика. Той загинув ввечері 31 грудня в результаті падіння на нього 39-річного чоловіка, котрий наклав на себе руки, вистрибнувши з вікна багатоповерхівки. Представник церкви, незважаючи на прохання батьків, відмовився провести ритуал після того, як дізнався, що дитину хрестили в церкві УПЦ КП.

Після цього батьки загиблої дитини звернулися в найближчу церкву, яка також належить до УПЦ МП, і отримали нову відмову в проведенні відспівування. Згодом на похорон приїхав священик УПЦ Київського патріархату, котрий і провів ритуал.

5 січня митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука провів брифінг, на якому повідомив, що священик, який відмовився відспівувати померлого хлопчика, діяв згідно з церковним каноном. Представники УПЦ МП називають УПЦ КП "розкольниками", тому не визнають проведений тими обряд хрещення і прилучення людини до церкви.

У прес-службі Запорізької єпархії УПЦ КП в свою чергу повідомили, що у всіх храмах єпархії за розпорядженням місцевого єпископа Фотія здійснять заупокійне богослужіння за душу загиблої дитини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram