ГоловнаСуспільствоВійна

За добу на Донбасі загинули троє військовослужбовців

За даними розвідки, бойовики можуть вдатися до наступальних дій по всій лінії зіткнення.

За добу на Донбасі загинули троє військовослужбовців
Фото: Макс Левін

За минулу добу російсько-терористичні війська 14 разів обстріляли позиції Збройних Сил України. У половині випадків українські військовослужбовці придушували вогневу активність супротивника. На жаль, у результаті ворожих обстрілів троє українських військовослужбовців загинули.

Про це повідомляє прес-центр антитерористичної операції у Фейсбуці.

Зазначають, що бойовики продовжують грубо порушувати Мінські домовленості і застосовують заборонені види озброєння, зокрема міномети і важку артилерію.

На Луганському напрямку епіцентром напруження залишається Світлодарська дуга. Тут вечірньої пори з важкої артилерії калібру 152 мм, мінометів, гранатометів і кулеметів терористи вели вогонь по позиціях сил АТО в районі Луганського. У цьому ж районі зі 120-міліметрових мінометів також обстрілювали захисників Зайцевого і Травневого.

На Донецькому напрямку "гаряче" було на Приазов'ї. Тут бойовики застосували 120-міліметрові міномети по укріпленнях ЗСУ поблизу Лебединського та Павлополя. У другій половині доби бойовики також порушували перемир'я з озброєння БМП біля Гнутового. На інших ділянках нашої оборони неспокійно було біля Кам'янки, де загарбники використовували весь спектр піхотного озброєння.

"За даними розвідки, 19 грудня через заяви Міноборони РФ про намір відкликати російських офіцерів Спільного центру контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) противник може вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення АТО", - зазначають у штабі.

Зокрема, повідомляють, що бойовики планують активізувати роботу диверсійних груп на військових об'єктах ЗСУ, об'єктах енергетичної і транспортної інфраструктури, збільшити кількість провокаційних обстрілів у бік наших позицій і житлових кварталів населених пунктів поблизу лінії розмежування. Крім того, щоб звинуватити сили АТО в порушенні Мінських домовленостей, бойовики почали частіше обстрілювати свої позиції зі ствольної артилерії великого калібру, реактивних систем, танків і інших видів озброєння.

"Такі провокації спрямовані на обурення місцевого населення з метою негативного ставлення, а іноді і агресії в бік українських військ. Як правило, агресор активізує такі провокації напередодні консультацій у «нормандському форматі» і засідання тристоронньої контактної групи в Мінську (20 грудня, - ред.), планових візитів представників ОБСЄ, Червоного Хреста і ЗМІ для подальшої дискредитації України в очах міжнародної спільноти і безпідставного звинувачення в порушенні Мінських угод", - зазначають у штабі.

Нагадаємо, 12 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет на 2018 рік, у якому передбачена можливість надання Україні летального озброєння оборонного характеру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram