ГоловнаСуспільствоЖиття

Архієпископа УАПЦ звинувачують у продажі монастиря

Пам'ятник архітектури Червоногородський замок Тернопільська єпархія передала ТОВ за ₴382,5 тис.

Архієпископа УАПЦ звинувачують у продажі монастиря
Фото: Тернопольская епархия УАПЦ

Архиєпископа Української автокефальної православної церкви Мстислава (Гука), який "засвітився" в нічних гуляннях на свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього в одному з нічних барів Тернополя, звинувачують у незаконному продажі монастиря за 382 тисячі гривень.

Про це повідомляє ТСН.uа з посиланням на керівника Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталію Шевчук, яка багато років була помічницею покійного предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія.

У документах йдеться про Червоноградський замок або Палац, пам'ятку архітектури XVII-XIX ст., розташовану в урочищі Червоне поблизу села Нирків Заліщицького району Тернопільської області.

Руїни Палацу були передані предстоятелю УАПЦ Мефодію ще в часи президентства Леоніда Кучми для розміщення там чоловічого монастиря святих апостолів Петра і Павла. Згідно із свідоцтвом про право власності від 22 січня 2002 року, руїни Палацу належали Тернопільсько-Подільській єпархії УАПЦ.

Зміни почалися після смерті митрополита Мефодія у 2015 році, коли главою УАПЦ був обраний митрополит Макарій (Малетич), а керівником Тернопільської єпархії призначений вище згаданий єпископ Мстислав (Гук).

Через кілька місяців, 28 серпня 2016 року, глава УАПЦ Макарій дав згоду на участь релігійної організації "Тернопільська єпархія УАПЦ" як співзасновника комерційної структури - товариства з обмеженою відповідальністю "Джуринфортеця". Також Макарій погодив подальшу передачу палацу в ТОВ - як внесок у статутний капітал спілки. Згідно з оцінкою, ця нерухомість коштувала 382 тис. 578 грн. Другим співзасновником та директором товариства стала місцевий підприємець Ольга Кузан.

Проте вже 31 жовтня 2016 року Тернопільська єпархія вийшла зі складу учасників товариства та дала згоду на передачу палацу у власність товариства і на виплату Тернопільській єпархії її частки у статутному капіталі, тобто тих же 382 тис. 578 грн - нібито ринкової вартості закріпленої за монастирем нерухомості.

Варто зауважити, що ця угода була підписана після п'яного скандалу з участю Мстислава, через який синод УАПЦ повідомив про зняття його з посади і відправив у монастир на покаяння.

Як повідомлялося, архієпископ УАПЦ Мстислав у ніч на 28 вересня розважався з іншими священнослужителями у тернопільському барі "Сіті", а потім брав участь у бійці, затіяній його друзями.

18 жовтня Собор єпископів УАПЦ у Києві архієпископа Тернопільського і Подільського Мстислава (Гука) відправив на покуту в монастир. Двох священиків та іподиякона, які теж брали участь у бійці в барі, Собор тимчасово відсторонив від душпастирських обов'язків.

6 грудня Архієрейський собор УАПЦ ухвалив вивести архієпископа Тернопільського і Подільського Мстислава (Гука) з числа єпископів УАПЦ. Навесні 2017 р. Гук був відновлений в сані і призначений архієпископом Хмельницьким і Кам'янець-Подільським УАПЦ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram