ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ зірвала російську провокацію, пов'язану з угорською автономією на Закарпатті

Планувалися сутички з націоналістами. 

Служба безпеки України  стверджує, що Росія готувала акцію з вимогою угорської автономії на Закарпатті.

Для цього планували використати конференцію представників нацменшин, яка мала відбутися в Ужгороді 17-19 травня, повідомляється на сайті СБУ.

На тлі заяв про автономію мали статися сутички з місцевими націоналістами. Російська сторона також планувала залучити провокаторів для інспірації зіткнень і протистояння з правоохоронними органами.

18 травня співробітники СБУ поспілкувалися з чоловіком, який повинен був знімати провокації. Він розповів, що йому заплатили 10 тисяч гривень від особи, яка користується телефоном російського оператора стільникового зв'язку. Він також зізнався, що вже працював на цього замовника, зокрема висвітлював події 2 травня в Одесі. 

Його опитали як свідка в рамках відкритого раніше кримінального провадження за ст. 110 Кримінального кодексу України (сепаратизм). Йому оголошено офіційне застереження.

СБУ також повідомила, що комунальні служби Ужгорода демонтували агітаційні конструкції з написами угорською мовою. Вони були виготовлені поліграфічним підприємством Києва на замовлення осіб, що підтримують контакти з російськими інформаційними центрами. Місцеві організації до виготовлення і розміщення цих матеріалів стосунку не мають.

Видання "Мукачево.net" пише, що конструкції, про які йдеться, були встановлені 17-18 травня в декількох місцях: на кордоні Мукачівського та Берегівського районів між селами Дерцен та Гать, у селі Велика Копаня при в'їзді до Виноградівського району, а також у селі Батьово Берегівського району.

На них було написано: "Берегівський район: угорці вітають вас", "Виноградівський район: угорці вітають вас", а також "Берегівський район: земля угорської мови". При цьому написи були зроблені з помилками. 

Фото: mukachevo.net

Нагадаємо, у березні 2016 року віце-прем'єр Угорщини Жолт Шем'єн заявив, що закордонні угорці повинні мати автономію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram