ГоловнаСуспільствоЖиття

День космонавтики в Україні можуть перенести на 19 листопада

19 листопада 1997 року в космос полетів перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

День космонавтики в Україні можуть перенести на 19 листопада
Леонид Каденюк
Фото: Макс Левин

Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко ініціює перенесення дати святкування Дня космонавтики з 12 квітня на 19 листопада.

Про це він заявив на засіданні Кабінету Міністрів.

"Ми повинні переорієнтувати наш світогляд на те, що зроблено українцями для українців. Якщо в нас сьогодні День космонавтики, радянський, по суті, то ми повинні звернутися до президента Петра Порошенка, щоб він видав указ, як він зробив це, перенісши День захисника вітчизни з 23 лютого на 14 жовтня, створивши День захисника України", - сказав він.

Таку ініціативу він озвучив під час обговорення урядом проекту закону про скасування всіх прийнятих в УРСР і СРСР нормативно-правових актів.

Міністр нагадав, що першим космонавтом СРСР був Юрій Гагарін, а першим космонавтом незалежної України - Леонід Каденюк. Він запропонував встановити Днем української космонавтики дату початку польоту в космос Каденюка.

Політ Каденюка на американському космічному кораблі Columbia розпочався 19 листопада 1997 року і тривав до 5 грудня.

Нагадаємо, 12 квітня минулого року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль перейменував усі вулиці, названі на честь першої жінки-космонавта, а нині депутатки Держдуми РФ Валентини Терешкової, яка у 2014 році голосувала за анексію Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram