ГоловнаСуспільствоЖиття

Українське законодавство не адаптоване для розслідування справ Майдану, - Бутусов

"Обвинуваченим вигідно вбивати свідків, тому що вони уникнуть відповідальності".

Українське законодавство не адаптоване для розслідування справ Майдану, - Бутусов
Фото: 24tv.ua

Розслідування справ Майдану гальмується через відсутність якісної організації цього процесу. Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" розповів журналіст, головний редактор видання "Цензор.net" Юрій Бутусов. 

При цьому він провів аналогію з "Нюрнберзьким процесом", в якому було доведено вину 24 керівників нацистської Німеччини і вони були засуджені. Підготовка трибуналу тоді зайняла вісім місяців, і ще десять - проходив сам суд. А українське законодавство не адаптоване для розслідування в таких масштабах, вважає Юрій Бутусов.

"Україна не створила законодавство для суду, для засудження керівництва держави за злочини проти народу. Такого немає в українському праві", - зазначив він.

"У суду немає повноважень, немає законодавчої бази. І завдяки псевдореформі КПК 2012 року законодавство взагалі унеможливлює розслідування діяльності організованих злочинних угруповань. Візьмемо, наприклад, свідчення, що дає «беркутівець» у суді на свого командира: «Так, командир давав наказ стріляти і вбивати. Я бачив, як цей боєць, підтверджую, що він справжній, стріляє на ураження». Покази є. Але якщо ця людина не з'явиться в суді, його слова нічого не варті. Ось він сидів, говорив на камеру, а будь-який адвокат скаже, що для українського державотворчого процесу це не має ніякого значення", - розповів Юрій Бутусов.

Крім того, він розповів історію про зниклого "беркутівця", який дав свідчення.

"Кримінальний розшук МВС відразу в березні затримав «беркутівця». Він дав свідчення, почалася з ним робота, він усе розповів. А коли інші підозрювані через адвокатів дізналися, що він дав свідчення, то з ним «попрацювали», «поспілкувалися», і він зник! Взагалі. Нам з нашим законодавством обвинуваченим вигідно вбивати або підкуповувати свідків, тому що це абсолютно надійна гарантія того, що вони уникнуть будь-якої відповідальності", - резюмував Юрій Бутусов.

Читайте також повний текст інтерв'ю Юрій Бутусов: «Клітки на Майдані свідчать про великий переляк влади та погане розуміння ситуації в суспільстві» 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram