ГоловнаСуспільствоВійна

У Мінську пройшла зустріч "нормандської четвірки" на рівні радників

Підсумки переговорів Порошенко обговорив з Меркель і Олландом.

У Мінську пройшла зустріч "нормандської четвірки" на рівні радників
Фото: EPA/UPG

У Мінську у вихідні пройшла зустріч "нормандської четвірки" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) на рівні дипломатичних радників.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби українського президента.

У неділю ввечері підсумки цієї зустрічі в телефонній розмові обговорили президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер ФРН Ангела Меркель. Протягом розмови Порошенко знову зажадав, щоб Росія і її "маріонетки" виконали пункти Мінських угод, пов'язаних із безпекою.

На початку тижня має відбутися ще одна тристороння розмову, під час якої будуть обговорювати перспективу проведення саміту "нормандської четвірки" на рівні голів держав.

Президент Росії Володимир Путін зі свого боку на полях саміту БРІКС повідомив, що дипломатичні радники повинні просунути переговори з приводу Донбасу "так далеко, щоб дати нам можливість при зустрічі на найвищому рівні закріпити ці домовленості".

При цьому він наголосив, що якщо домовленостей не буде, то не буде і зустрічі, повідомляє прес-служба Кремля.

Нагадаємо, цього тижня з'явилася інформація, що зустріч "нормандської четвірки" (Німеччина, Франція, Росія, Україна) може пройти 19 жовтня в Берліні, однак влада ФРН не підтвердила цієї інформації. Якщо саміт дійсно відбудеться, це буде перший візит у Німеччину Володимира Путіна з моменту анексії Росією українського півострова Крим і початку української кризи 2014 року.

Нормандський формат передбачає участь представників України, Франції, Німеччини та Росії. Зустрічі проводять на рівні дипломатичних радників, голів МЗС і лідерів держав. Назва пов'язана з тим, що перша така зустріч пройшла 2014 року в Нормандії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram