ГоловнаСуспільствоПодії

Деканоїдзе підтвердила інсценування вбивства одеського адвоката (оновлено)

В Одесі затримали банду "чорних ріелторів"

Деканоїдзе підтвердила інсценування вбивства одеського адвоката (оновлено)
Фотография якобы убитого адвоката с сайта Нацполиции
Фото: npu.gov.ua

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе підтвердила, що "вбивство" відомого одеського адвоката Олександра Погорілого виявилося інсценуванням поліції. За її словами, завдяки цьому вдалося затримати банду викрадачів і вбивць.

"Учора вночі в Одеській області ми затримали угруповання, яке спеціалізувалося на викраденні людей, шантажі і вбивствах. Протягом кількох років жертвами переважно ставали люди з соціально незахищених верств населення, яких викрадали і змушували переоформляти нерухомість на членів банди", - написала вона у фейсбуці.

Деканоїдзе повідомила, що в поліцію кілька місяців тому звернувся сам Погорілий, "який займає активну позицію в розкритті злочинних схем у сфері розподілу земельних ділянок в курортних районах Одеської області", і повідомив, що отримав на свою адресу погрози у зв'язку з його діяльністю - реалізацією інвестпроекту будівництва набережної в Затоці.

"Протягом кількох місяців правоохоронці документували факт підготовки зловмисників до скоєння замовного вбивства. Для затримання організаторів і посередників замаху кілька днів тому правоохоронцям довелося інсценувати вбивство адвоката-заявника", - зазначила глава Нацполіції.

У результаті проведення добре спланованої спецоперації під керівництвом Головного слідчого управління та Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції вдалося затримати підозрюваних, а також звільнити заручника, якого викрали раніше з метою одержання викупу. Зараз проведено близько 30 обшуків, під час яких вилучено вогнепальну зброю.

На сайті МВС повідомляють, що йдеться про замовне вбивство Погорілого.

"Основним мотивом для вбивства адвоката стала його громадянська позиція, оскільки він публічно викривав операції з земельними ділянками в курортних районах області з боку окремих посадових осіб місцевої влади. Крім того, юрист мав на меті створити в прибережній зоні комплекс відпочинку з сучасною інфраструктурою, який не мав би аналогів в Європі. Для цього адвокат планував залучити іноземні інвестиції. Така діяльність викликала невдоволення і опір представників місцевої влади, оскільки могла бути усунена корупційна складова в організації туристичного бізнесу. Отже, зникала можливість незаконного збагачення чиновників", - сказано в повідомленні.

Повідомляють також, що члени банди викрали та незаконно утримували жителя Одеси. Злочин вони скоїли з метою заволодіння квартирою викраденого чоловіка.

"Як виявилося, подібним «бізнесом» зловмисники займалися протягом декількох років: підшукували самотніх осіб, які зловживали спиртними напоями, викрадали, позбавляли волі та змушували потерпілих переоформляти своє нерухоме майно, в тому числі - і земельні ділянки", - додали в поліції.

Також оперативники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції отримали інформацію, що бандити використовували корупційні зв'язки з окремими працівниками Головного управління Національної поліції в Одеській області. Ті надавали бандитам інформацію щодо людей, які пізніше ставали потерпілими від рук викрадачів.

За всіма вказаними фактами Головним слідчим управлінням Національної поліції України розпочато кримінальне провадження за трьома статтями Кримінального кодексу: 257 (бандитизм), 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), а також за статтями 14 (готування до злочину) і 115 (умисне вбивство).

Членів банди затримали. Уже проведено близько 30 обшуків у житлових і службових приміщеннях, а також в автотранспорті. Під час обшуків виявлено та вилучено вогнепальну зброю.

Нагадаємо, це вже друга за останній час гучне вбивство, яке виявилося інсценуванням поліції. У квітні за такою самою схемою правоохоронці затримали виконавця і замовника вбивства бізнесмена в Запоріжжі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram