ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Гройсман: за рік система охорони здоров'я не зміниться

Перші зміни можливі лише через 2-3 роки, впевнений прем'єр.

Гройсман: за рік система охорони здоров'я не зміниться
Фото: 24tv.ua

Реформа системи охорони здоров'я - одна з найскладніших, що має бути реалізована.

 Про це  в інтерв'ю Соні Кошкіній заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За його словами, відсутність міністра охорони здоров'я в новому складі уряду пов'язана з великими викликами в цій галузі.

"Це жах, що в Україні ліки коштують у рази дорожче, ніж, наприклад, у сусідній Польщі. Чому? Тому що у нас на ринок зайти можна тільки через хабарі, випробування і так далі", - зазначив прем'єр.

"Наведу елементарний приклад. США, Європейський Союз, Канада, Швейцарія, Австралія, Японія сертифікували у себе ліки. Як вважаєте, вони хочуть чогось злого для своїх громадян? Звичайно, ні. Там високий рівень життя, хороший показник тривалості життя. Чому ж нам не перейняти їх досвід? Тому що це не вигідно комусь із чиновників?" - заявив Гройсман.

При цьому він не згоден з тим, що держава виділяє недостатньо фінансування для реформування галузі (2,8% ВВП у нинішньому році, проти 3,9% - у минулому - ред.).

Порахуйте, будь ласка, тіньові оборудки. Якщо взяти тіньовий сектор і передбачені законодавством 2,8% ВВП, то ресурсу буде достатньо для того, щоб реформувати систему. Розставити все по своїх місцях", - вважає голова уряду.

Серед першочергових реформ у сфері освіти Гройсман назвав необхідність забезпечити кожну дитину можливістю відвідувати дитячий садок і отримати базовий рівень знань.

"У садку немає місця, не взяли - дитина втратила знання. Далі - школа. Якщо вона, наприклад, малокомплектна, де 20 дітей різного віку і один вчитель викладає фізкультуру, англійську, математику і т. ін., що буде знати ця дитина? Ми - ті, хто не розробили якісну державну політику в цьому питанні спільно з органами місцевої влади - що просто програмує таких дітей на невдачу", - вважає прем'єр.

При цьому він визнав, щоб реформувати базові речі в медицині та освіті буде потрібно не один рік. На прикладі ліквідації звалища сміття в селі Стадниця поблизу Вінниці Володимир Гройсман розповів, як важко впроваджувати зміни в Україні.

"За часів мерства я приїхав в одне село, поблизу Вінниці. Формально місцеве звалище було закрито, але насправді там весь час без кінця диміло, літало сміття. Просто жах. У місцевому клубі ми зібрали громаду, зустріч тривала 4,5 години. Я чесно сказав людям, що можу навести порядок, але за 5 років. Що я тільки не чув на свою адресу... Але я прийняв рішення, і ми привели все в порядок. Сьогодні там добувають електроенергію і газ. Нема пожеж, екологічна ситуація покращилася в десятки, сотні разів. Обіцяти те, що ти не в силах зробити, не можна. Тому казати, що за рік система охорони здоров'я змінитися, не варто. Про перші результати можна говорити лише через 2-3 роки", - заявив Гройсман.

Детальніше про це читайте в повній версії інтерв'ю "Володимир Гройсман: «Я не планую бути Президентом»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram