ГоловнаСуспільствоПодії

У Харківській області секта "лікувала" наркоманів у тюремних умовах

Реабілітаційні центри були платними

У Харківській області секта "лікувала" наркоманів у тюремних умовах
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України ліквідувала у Харківській області мережу місць незаконного утримання людей, яка функціонувала під виглядом платних реабілітаційних центрів для наркозалежних.

Організаторами мережі були представники однієї з релігійних сект. Хворих на наркотичну або алкогольну залежність заманювали в "реабілітаційні центри" обманом: їм або їхнім близьким обіцяли повноцінне лікування і всебічну психологічну допомогу. При цьому лікарів або дозволів від Міністерства охорони здоров'я секта не мала.

Після отримання передоплати пацієнтів розміщували в орендованих будинках і примусово утримували весь курс "лікування". Хворим медикаментозне лікування не надавалося взагалі, а "психологічна допомога" полягала в постійних молитвах і релігійних обрядах.

"Так звані реабілітаційні центри були більше схожі на в'язниці: у кімнатах площею 9-10 квадратних метрів проживало по вісім осіб, на вікнах грати, або вікон не було взагалі, на стінах грибок", - повідомляється на сайті СБУ.

На час "лікування" у наркозалежних відбирали мобільні телефони, дзвонити родичам дозволялося вкрай рідко і обов'язково в присутності інструкторів, вихід за межі будинку був заборонений. Режим примусового утримання будувався за тюремними принципами: за найменші провини або спробу втечі людей били і тримали в підвалі.

Родичів пацієнтів переконували припинити спілкування з ними на період "лікування".

Секта планувала відкрити ще два "реабілітаційні центри" і збільшити кількість пацієнтів в тих, що вже працювали.

У результаті спецоперації припинено діяльність двох псевдореабілітаційних центрів, у яких проживали близько 200 осіб з різнними залежностями.

Досудове розслідування проводиться за ст. 138 (незаконна лікувальна діяльність), 190 (шахрайство), 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram