ГоловнаСуспільствоОсвіта

Кримського професора звільнили з університету за інакомислення

Казарін у Празі заявив, що окупація спустошила освіту в Криму

Кримського професора звільнили з університету за інакомислення
Фото: new-sebastopol.com

Таврійська академія Кримського федерального університету ім. Вернадського звільняє професора, завкафедрою російської та зарубіжної літератури Володимира Казаріна.

Про це він розповів в інтерв'ю російському виданню "Йод".

"Мені сказали, що я не пройшов вибори викладачів і наприкінці жовтня буду звільнений. Але я не сильно з цього приводу хвилююся. Я понад тридцять років працював зовсім не в тому університеті, яким сьогодні мій виш став", - заявив Казарін. Таврійська академія до анексії була Таврійським національним університетом імені В.І. Вернадського.

Звільнити Казаріна зажадали представники окупаційної адміністрації Криму після того, як професор на конференції в Празі заявив про те, що входження Криму до складу Росії "абсолютно спустошило освітнє поле Криму".

"Цікаво, що про неблагополуччя вищої освіти в Криму я говорив публічно і регулярно понад рік, але звернули увагу на мої слова тільки після того, як я виступив на конференції у Празі. Ми повернулися в радянські часи, коли, з одного боку, Захід критикували і відкидали, а з іншого, за тим, що там відбувається, пильно стежили", - сказав Казарін.

Він зазначив, що раніше в Криму було 93 виші, у Севастополі - 33. Серед них були відомі і сильні університети, такі як Державний медуніверситет імені Георгіївського і Кримський агротехнологічний університет.

"Тепер система освіти в Криму більше схожа на велику казарму. Кількість вишів дуже сильно скоротили. У Криму залишився Кримський федеральний університет, інженерно-педагогічний університет, який створили кримські татари, і університет культури, мистецтв і туризму", - заявив Казарін.

"Зараз у Криму немає жодної програми міжнародного обміну, ми ж у повній ізоляції. До приєднання Криму на наш факультет приїжджали викладачі з афінського університету. На турецькому факультеті викладали носії мови, з американськими та європейськими вишами були тісні відносини. Зараз це все ліквідовано", - додав він.

Казарін розповів, що планує виїхати на материк і далі працювати в одному з українських вишів.

Володимир Казарін - батько журналіста Павла Казаріна. За Сергія Куніцина був заступником голови Севастопольської міськадміністрації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram