ГоловнаСуспільствоВійна

На Донбасі створюються умови для підтримки політичного процесу, - "трійка" ОБСЄ

"Трійка" закликала всі сторони якнайскоріше підписати угоду про відведення танків і зброї невеликих калібрів

На сході України зараз створюються умови для підтримки політичного процесу, який повинен привести до мирного вирішення кризи.

Про це заявили міністри закордонних справ Сербії Івіца Дачич, Швейцарії Дідьє Буркхальтер та Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, які утворюють так звану "трійку" ОБСЄ.

"Міністри закордонних справ вітали припинення вогню на сході України і закликали всі сторони продовжувати поважати перемир'я - воно створює умови для підтримки політичного процесу, який повинен привести до мирного вирішення кризи", - зазначили в ОБСЄ.

"Трійка" також закликала всі сторони якнайскоріше підписати угоду про відведення танків і зброї невеликих калібрів, щоб СММ ОБСЄ могла це підтвердити і щоб їй був гарантований повний доступ для роботи в зоні конфлікту", - йдеться в повідомленні.

Учасники "трійки" підкреслили, що першорядне значення має досягнення угоди в рамках робочої підгрупи з політичних питань (Тристоронньої контактної групи) про час та умови проведення місцевих виборів в деяких районах Донецької та Луганської областей, які мають відбутися відповідно до Мінської угоди.

Також "трійка" ОБСЄ підкреслила істотну роботу, проведену спостерігачами місії ОБСЄ і зазначила, що місія "стикнеться з новими завданнями і проблемами через політичних події, які тривають".

"(Для подальшої роботи місії) необхідні додаткові заходи безпеки спостерігачів", - зазначили в "трійці". Глави МЗС привітали кроки, зроблені для встановлення 8 додаткових баз патрулювання, розташованих по обидві сторони лінії розмежування і підкреслили необхідність додаткових технічних засобів.

Також "трійка" проситиме місію ОБСЄ розробити концепції реагування на зростаючі виклики, йдеться в повідомленні.

Глави МЗС також обговорили питання про особливу роль ОБСЄ у вирішенні питання міграції вимушених переселенців і закликали всі країни-учасниці підтримати міжнародні гуманітарні зусилля для біженців у країнах з перехідною економікою і районах, де проводяться військові дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram