ГоловнаСуспільствоВійна

Представник ОБСЄ розповів про підсумки мінської зустрічі

Перемовники готують нову угоду про відведення озброєння.

Представник ОБСЄ розповів про підсумки мінської зустрічі
Фото: un.org

Представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі з приводу Донбасу Мартін Сайдік повідомив, що підгрупа з економічних питань контактної групи про врегулювання ситуації на Донбасі домовилася про відновлення водопостачання та залізничного сполучення в регіоні, повідомляє БелТА.

"Перше - водопостачання. Це тривале і делікатне питання. Досягнуто домовленості, що експерти відвідають два об'єкти в Донецькій і Луганській областях. В їхній безперебійній роботі зацікавлені всі сторони", - сказав Сайдік. Другий блок стосується залізничного сполучення на ділянці Микитівка-Майорськ Донецької області.

"Наступного тижня буде розроблено графік розмінування і відновлення залізничної інфраструктури на цій ділянці. Він відіграє важливу роль для здійснення постачань вантажів. Усі роботи будуть проводити із залученням усіх сторін, зокрема Донецької залізниці", - вказав він.

Робоча підгрупа з гуманітарних питань погодилася, що потрібно якомога швидше відновити роботу контрольно-пропускних пунктів через лінію зіткнення сторін у Луганській області, які зараз закрито для руху цивільного населення. "Необхідно зробити все можливе для безпечної організації постачання  гуманітарними вантажами населення, що проживає безпосередньо біля лінії зіткнення. Крім цього, потрібно забезпечити максимальну безпеку громадян. Ви знаєте, що керівник робочої підгрупи з гуманітарних питань відвідав окремі райони Луганської та Донецької областей, де вів переговори на місцях. Я думаю, що його візит вплинув на сьогоднішні результати роботи", - додав Сайдік.

Він також повідомив, що робоча підгрупа з безпеки продовжить роботу в Мінську 4 серпня і буде домовлятися про новий текст угоди про відведення озброєння калібру менш ніж 100 мм. "Дійсно, ми працювали дуже довго, зокрема робоча підгрупа з питань безпеки. Була досягнута домовленість продовжувати роботу в підгрупі з питань, що стосуються угоди про відведення танків і артилерійських гармат калібру до 100 мм і мінометів калібру до 120 мм", - сказав Сайдік.

Нагадаємо, в Мінську 3 серпня пройшла зустріч представників ОБСЄ, яка відкрила переговори з урегулювання кризи в Україні. Крім того, відбулися засідання робочих підгруп і тристоронньої контактної групи з питань України. Засідання пройшли в закритому для преси режимі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram