ГоловнаСуспільствоЖиття

Українці здаватимуть відбитки пальців, подаючись на отримання шенгенської візи

Заявників, утім, не перевірятимуть на кримінальне минуле.

Українці здаватимуть відбитки пальців, подаючись на отримання шенгенської візи

Із 23 червня в 6 країнах Східного партнерства (Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна) почне діяти візова інформаційна система (ВІС) країн Шенгенської угоди. Вона передбачає, що, подаючи документи на отримання шенгенської візи, заявники муситимуть здати відбитки пальців і цифрову фотографію.

Про це пише "Польське Радіо".

ВІС - це централізована база даних, яка підтримує обмін інформацією про короткострокові візи в країнах Шенгенської угоди. У неї вносять алфавітно-цифрові й біометричні дані заявників: ім'я, громадянство, місце проживання, рід занять, номер паспорта, тип запитуваної візи, місце призначення і тривалість передбачуваної поїздки, кордон країни Шенгенської угоди, яку заплановано перетинати передусім в разі поїздки, інформація про особу, яка запрошує, відбитки всіх пальців обох рук і цифрова фотографія.

Біометричні дані заявників зберігатимуть у ВІС протягом 59 місяців і використовуватимуть під час обробки всіх наступних протягом цього періоду звернень по візи. Коли мине 59 місяців, заявникові знову доведеться надати біометричні дані.

Під час першого звернення по візу заявник зобов'язаний особисто з'явитися в консульство, щоб здати відбитки пальців. Звільняють від необхідності здавати відбитки пальців дітей до 12 років, осіб, для яких зняття відбитків пальців фізично неможливе, монархів, голів держав і їхніх дружин, членів офіційних делегацій у дипломатичних поїздках.

Консул посольства Литви в Білорусі Угніус Лабутіс уточнив, що відбитки пальців, взяті у заявників на отримання шенгенської візи, не використовуються для виявлення кримінального минулого заявника на батьківщині. «Ми не маємо доступу до системи дактилоскопії країни перебування. Мета взяття відбитків не виявлення кримінального минулого людини, а її ідентифікація під час перетину кордону», - наголосив литовський дипломат.

Крім того, до бази відбитків пальців не матиме доступу Інтерпол.

Візи, видані до 23 червня, залишаються чинними до закінчення терміну їхньої дії.

Нагадаємо, про те, що українці будуть здавати відбитки пальців для оформлення шенгенської візи, раніше попереджало МЗС України. Щоправда, міністерство повідомляло, що цю процедуру почнуть застосовувати орієнтовно в січні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram