ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ рекомендувала не проводити мирний марш у Харкові

Марш не мав відбутися, зазначили у відомстві

СБУ рекомендувала не проводити мирний марш у Харкові
Фото: EPA/UPG

У СБУ кажуть, що теракт у Харкові був випадковим, але обіцяють врахувати всі допущені помилки в антитерористичній роботі в контексті недільного теракту.

"Склалося кілька факторів, які можуть свідчити про випадковість. Цей марш не мав відбутися... Тільки останньої миті було прийнято рішення проводити марш, а отже, не були своєчасно проведені профілактичні заходи, зокрема із зачистки територій на маршруті маршу... Тільки випадковість врятувала життя десятків людей. 80% елементів ураження (міни) прийняв на себе автомобіль "Газель". Якби його не було, були б ще десятки і десятки загиблих", - розповів начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.

Він повідомив, що в Харкові вибухнула міна МОН 100 спрямованої дії, яка складається з 400 роликів діаметром 10 мм. "Зона її ураження - 5 і більше метрів у ширину і 115 метрів у довжину. Ці міни були на озброєнні Радянської армії ще в 60-х роках", - сказав чиновник.

Вовк зазначив, що СБУ рекомендувала не проводити цю акцію. "У нас була інформація, що можливі замахи, протидія. Але не знали про цю міну, на жаль... Але люди мають право висловлювати свою позицію шляхом демонстрацій і мітингів", - сказав Вовк.

Він наголосив, що СБУ врахує у своїй роботі помилки, через які теракт і було здійснено, а не відвернено.

Нагадаємо, 22 лютого 3 людини загинули і 10 були госпіталізовані через вибух під час мирної ходи, присвяченої річниці акцій Євромайдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram