ГоловнаСуспільствоВійна

Генштаб підписав план відведення озброєнь

Озброєння одночасно відводитимуть обидві сторони конфлікту

Генштаб підписав план відведення озброєнь
Александр Розмазнин
Фото: Макс Требухов

Сьогодні в українсько-російському Спільному центрі з контролю і координації питань щодо припинення вогню і поетапної стабілізації лінії розмежування сторін було підписано "План контролю з координації та реалізації комплексу заходів щодо виконання мінських угод".

Як повідомляє прес-служба Генерального штабу ЗСУ, цей документ було погоджено з "особами, які брали участь у підписанні Мінських угод", тобто в тому числі з ДНР і ЛНР.

"План складається з пунктів, що передбачають конкретні заходи з припинення вогню і відведення важкої військової техніки від лінії розмежування. Згідно з цим планом, озброєння будуть відводитися одночасно обома сторонами конфлікту. З української сторони документ підписав генерал-майор Олександр Розмазнін, з російського - генерал-полковник Олександр Лєнцов", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, план відведення важких озброєнь уже підписано ватажком ЛНР Ігорем Плотницьким, очікується підписання документа ватажком ДНР Олександром Захарченком.

Підписаним у Мінську Комплексом заходів з виконання Мінських угод передбачається відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані з метою створення зони безпеки завширшки щонайменше 50 км один від одного для артилерійських систем калібром 100 мм і більше; зони безпеки завширшки 70 км для РСЗВ; завширшки 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка" ("Точка У").

Українські війська мають відвести озброєння від фактичної лінії зіткнення. Збройні формування ДНР і ЛНР - від лінії зіткнення відповідно до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року.

Відведення важких озброєнь мало розпочатися не пізніше від другого дня після припинення вогню і завершитися протягом 14 днів. Цьому процесу має сприяти ОБСЄ за підтримки Тристоронньої контактної групи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram