ГоловнаСуспільствоПодії

У Бердичівській колонії побили засуджених

Після бунту тюремників у виправній установі розгорівся новий скандал

У Бердичівській колонії побили засуджених

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська 13 листопада відкрила провадження за фактом масового побиття засуджених персоналом Бердичівської виправної колонії №70.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, працівники її секретаріату спільно з експертами Харківської правозахисної групи відвідали колонію і провели конфіденційне опитування понад 50 засуджених, керівництва установи та медичної частини, вивчили службову та медичну документацію.

Встановлено, що 12 листопада зведений загін співробітників Бердичівської ВК-70, Райковецької ВК-73 та Житомирської УПП-8 (загальна чисельність 140 осіб) провели обшук у Бердичівській колонії.

"За словами засуджених, обшук проводився у грубій формі, працівники пенітенціарної служби ображали їх, намагалися спровокувати на неправомірні дії. Особисті речі засуджених, продукти харчування, посуд і білизну викидали з житлових приміщень просто на підлогу в коридорі. Крім того, отримано інформацію про побиття засуджених. Зокрема, засуджені зазначили, що працівники установи тримали їх за руки, які були заведені за спину і скуті наручниками, і весь час завдавали ударів руками і ногами по голові, переважно по потилиці", - сказано в повідомленні.

Працівник секретаріату омбудсмена 14 листопада під час огляду підтвердив факт наявності видимих тілесних ушкоджень у двох засуджених.

14 листопада в Київському слідчому ізоляторі працівники секретаріату опитали та оглянули ще чотирьох засуджених, яких 13 листопада доставили з Бердичівської ВК-70. Встановлено, що засуджені мали численні тілесні ушкодження.

Лутковська звернулася до генерального прокурора з проханням об'єктивно розслідувати викладені факти.

Нагадаємо, 7 листопада стало відомо, що частина співробітників Бердичівської колонії відмовилася заступати на зміну, вимагаючи вирішення питань їхнього соціального захисту.

Напередодні Українська Гельсінська спілка з прав людини повідомила про голодовку 20 засуджених виправної колонії №70. Повідомляється, що вони перестали їсти 21 жовтня, щоб привернути увагу люстраційного комітету та громадськості до тортур і побиття, які відбувалися протягом багатьох років.

У Бердичівській виправній колонії №70 відбувають покарання близько 600 осіб, засуджених за особливо тяжкі та тяжкі злочини. Серед них третина засуджених відбувають покарання за вбивство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram