ГоловнаСуспільствоЖиття

Україні загрожує збільшення кількості безпритульних

На вулицях Києва уже з'явилися нічийні діти

Україні загрожує збільшення кількості безпритульних
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Через війну на сході Україні знову загрожує проблема безпритульності.

Про це розповіла в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" керівник Управління уповноваженого президента України з прав дитини Людмила Волинець.

Вона пояснила, що в Донецькій і Луганській областях половина органів опіки та піклування зараз не функціонують. "Тож з'явилися діти, у яких замість посвідчення про смерть мами є фотографія її могили. З таким "документом" дитина не може зайти в систему держзахисту", - пояснила вона.

По-друге, часто дітей вимушених переселенців доводиться забирати із сімей, бо батьки, наприклад, почали пиячити. А оскільки робити це можна тільки за місцем проживання, на місцях воліють відправляти дітей в інтернати, але не давати статус сироти.

"Тож щойно інтернати наповняться на 100%, ми побачимо безпритульність у найгіршому її прояві. Бо основне її джерело (45%) - діти, які втікають з інтернатних закладів. На жаль, уже сьогодні на вулицях Києва з'явилися діти з клеєм, целофановими пакетами, з усім тим, про що українці забули ще 2009-го. Україна отримає некеровану дитячу безпритульність, а потім - молодіжну і народжених на асфальті дітей. Тобто знову відновиться все, що було в складні і давно забуті часи", - вважає Волинець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram