ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Британські медики просять ВООЗ не забороняти електронні цигарки

В організації побоюються нової хвилі тютюнової епідемії

Британські медики просять ВООЗ не забороняти електронні цигарки
Фото: www.wired.com

Група британських медиків і біологів просить Всесвітню організацію охорони здоров'я не забороняти електронні цигарки.

За даними BBC, у листі дослідників сказано, що пристрої, які дозовано вводять нікотин в організм курця, можна вважати цінним винаходом у галузі медицини. Зазвичай це простий нагрівач на батареї, який має електронну схему, що контролює процес розігріву нікотиновмісної рідини і перетворення її на дим.

"Ці вироби можуть стати одним з найбільш значних нововведень у галузі охорони здоров'я у XXI столітті, і, можливо, вони збережуть сотні мільйонів життів. Схожі пристрої, спрямовані на поступове зниження споживання нікотину, мають, на нашу думку, величезний потенціал у справі скорочення захворюваності, спричиненої вживанням тютюну", - сказано в листі.

Лист було надіслано напередодні міжнародних переговорів про політику щодо тютюнових товарів, які повинні відбутися цього року.

Прихильники електронних сигарет, які вважають їх безпечної заміною реальних, побоюються, що ці пристрої можуть стати об'єктом обмежень і державного контролю поряд з тютюновими виробами. Автори листа посилаються на конфіденційний документ ВООЗ, який називає електронні цигарки небезпекою, яка може спричинити нову хвилю тютюнової епідемії.

Ринок електронних цигарок швидко зростає останніми роками, однак британське міністерство охорони здоров'я вважає, що їх вживання пов'язане з ризиком, оскільки даних про довгострокові наслідки куріння електронних цигарок ще просто не існує.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram