ГоловнаСуспільствоЖиття

Депутатам запропонували забезпечити права мобілізованих в армію осіб

Захисникам Батьківщини повинні надати трудові та соціальні гарантії

Депутатам запропонували забезпечити права мобілізованих в армію осіб
Фото: Макс Левин

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, що передбачає всебічне забезпечення соціальних, трудових та інших матеріальних гарантій мобілізованим особам на період їхнього перебування на військовій службі.

Зокрема, йдеться про збереження за ними робочих місць і рівня заробітної плати, замороження нарахування відсотків за кредитами, призупинення податкових стягнень із підприємців-фізосіб.

У Раду проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації та гарантій громадянам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації" (№4710) вніс депутат від ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

За словами автора законопроекту, сучасне законодавство не може вповні забезпечити такі гарантії мобілізованим військовослужбовцям, що може відобразитися на моральному і бойовому дусі армії. Тому зараз гостро стоїть необхідність максимально забезпечити соціально-економічні гарантії мобілізованим особам.

"Законопроект №4710 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації та гарантій громадянам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації" від 15 квітня 2014 р. покликаний усунути певні прогалини в законодавстві та забезпечити соціальний захист призваних під час мобілізації військовослужбовців, збереження їхніх робочих місць і заробітної плати, запобігання погіршенню рівня достатку військовослужбовців та їхніх сімей", - йдеться в пояснювальної записці до закону.

Також надається відстрочка для виконання зобов'язань за кредитними та іпотечними зобов'язаннями перед банками і фінансовими установами, а нарахування відсотків, штрафів, пені, інших обов'язкових платежів за такими зобов'язаннями припиняється до моменту демобілізації таких громадян. Водночас термін дії таких зобов'язань продовжується на термін мобілізації.

Згідно з проектом, усі згадані вище норми будуть поширюватися також на осіб, які були призвані до лав Збройних сил та Національної гвардії з початку проведення мобілізації 2014 року.

Нагадаємо, у квітні в Україні завершилася часткова мобілізація. Станом на 2 квітня в армію мобілізували 19 тис. осіб.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram