ГоловнаСуспільствоЖиття

Лутковська звернулася до генпрокурора з приводу затримання Бугая

Дениса Бугая затримано з порушенням законодавства, зазначає омбудсмен

Лутковська звернулася до генпрокурора з приводу затримання Бугая
Фото: obozrevatel.com

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська відкрила провадження у справі затриманого адвоката Дениса Бугая.

Про це йдеться у зверненні Лутковської до в.о. генпрокурора Олега Махніцького, опублікованому на сайті омбудсмена.

Омбудсмен нагадує, що Бугая затримали 21 березня на окремому КПП "Київ" Держприкордонслужби та доставили в управління СБУ для вручення підозри.

Лутковська зазначає, що Денис Бугай є адвокатом.

"У зв'язку із цим звертаю Вашу увагу на те, що законодавство про адвокатуру містить спеціальні норми, що регламентують гарантії адвокатської діяльності та особливості здійснення затримання адвокатів", - йдеться у зверненні уповноваженого.

Зокрема, органи, які затримали адвоката, повинні негайно проінформувати про це відповідну раду адвокатів регіону.

"Слідчому з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Куценкові Є.І., який здійснював затримання, було достеменно відомо про те, що Д. Бугай є адвокатом, тобто особою, на яку поширюються гарантії адвокатської діяльності. Разом із тим слідчий не повідомив Раду адвокатів м. Києва про таке затримання й оголошення йому про підозру", - йдеться у зверненні Лутковської.

Рада адвокатів дізналася про затримання Бугая зі ЗМІ.

Омбудсмен зазначає, що Дениса Бугая затримали на підставі ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, скоєного в період із 2009 року по 2013 року.

"При цьому в протоколі затримання не подано чітких підстав затримання Бугая Д.В. Стаття 208 КПК України передбачає можливість затримання уповноваженою особою підозрюваного лише під час вчинення злочину (замаху) або безпосередньо відразу після його вчинення. Виникає питання про те, який злочин було скоєно адвокатом в аеропорту "Бориспіль", коли він був фактично затриманий", - йдеться у зверненні до генпрокурора.

Окрім того, протокол про затримання Бугая склали через 17 годин після затримання.

"Крім того, у справі Д. Бугая були допущені й інші грубі порушення кримінального процесуального права, зокрема, не був повідомлений Центр безоплатної вторинної правової допомоги про затримання особи, а слідчі дії проводяться без участі адвоката, що взагалі ставить під сумнів законність будь-яких отриманих від Д. Бугая доказів та інформації", - йдеться в заяві Лутковської.

Вона нагадує, що, згідно з КПК, особа, затримана без постанови слідчого судді, щонайпізніше через 60 годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доправлена до суду для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу.

"Порушуючи зазначену вимогу, Бугая Дениса Володимировича не було доставлено до суду для обрання запобіжного заходу і не було звільнено, що встановлено мною особисто. Де зараз перебуває Бугай Д.В., невідомо ні адвокатам, ні родичам, ні Уповноваженому з прав людини", - заявила Лутковська.

"Сподіваюся на Ваше оперативне втручання і відновлення порушених прав Бугая Д.В. та недопущення таких порушень у подальшій діяльності органів", - додала омбудсмен.

Як повідомляли, 23 березня близько 50 вищих представників адвокатури пікетували СІЗО СБУ в Аскольдовому провулку столиці.

Причина - затримання їхнього колеги Дениса Бугая, відомого адвоката, який супроводжував, наприклад, купівлю Сергієм Курченком "білих активів": ФК "Металіст", УМХ, банку БББ, "Арени" в Харкові.

За словами адвокатів, тепер Бугая намагаються подати як мало не головного мафіозі.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram