ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Українські вчені вивчать поховання Данила Галицького

Україна домовилася з Польщею про проведення розкопок у Хелмі.

Українські вчені вивчать поховання Данила Галицького
Фото: karpatinfo.net.ua

Польська сторона дозволила провести нашим археологам та історикам наукові дослідження території, якою володіє Римо-католицька церква у Хелмі.

Україна домовилася з Польщею про проведення розкопок на території церкви, де приблизно знаходиться могила князя Данила Галицького. 

Як пояснив ЗМІ міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, його відомство передасть Римо-католицькій церкви будівлю у Львові під її потреби. У цьому приміщенні зараз працює філія Держтехстандарту, підвідомча Мінекоторговлі.

Данило Галицький помер 1264 року і похований у церкві Пресвятої Богородиці в Хелмі (в місті, яке він і заснував). Зараз на її місці стоїть базиліка Різдва Пресвятої Діви Марії.

Археологи хоча й ставляться до розкопок скептично, говорять, що робота з поляками обіцяє бути цікавою. "Радше за все, самого поховання ми не знайдемо. Але в археології ніколи не можна бути впевненим на 100%, усе буває. Можливо, натрапимо на щось інше, не менш цікаве", - розповів заступник директора Інституту археології НАНУ Денис Козак.

Керувати розкопками з українського боку буде, радше за все, ще один заступник директора Інституту - Гліб Івакін. Він пояснив, що точне місце, де на території церкви знаходиться могила князя, невідоме.

"Питань дуже багато. Поки що ми складаємо план робіт і ведемо переговори з польською стороною", - розповів нам Гліб Юрійович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram