ГоловнаСуспільствоЖиття

Влада Запоріжжя має намір зістарити місто на вісім століть

Офіційною датою заснування міста запропонували зробити 952 рік.

Влада Запоріжжя має намір зістарити місто на вісім століть
Запорожье
Фото: donbass.ua

Міськрада Запоріжжя має намір змінити офіційну дату заснування міста з 1770-го на 952 рік.

За відповідний план, як повідомляють "Українські Новини", напередодні проголосували 50 депутатів із 61 присутнього на засіданні.

Досі вважалося, що місто засноване 1770 року - тоді почалося будівництво Олександрівської фортеці, біля якої було засновано поселення, згодом назване Олександрівським (на Запоріжжя Олександрівськ перейменували на початку XX століття).

У міськраді, однак, вирішили керуватися іншими даними - згадкою в літописах Крарійської переправи. Як заявив раніше депутат Михайло Левченко виданню "РепортерUA", ця переправа (розташовувалася на території нинішнього Запоріжжя) була згадана в трактаті візантійського імператора Костянтина VII.

Видання цитувало такий уривок з літопису: "...Потім досягають так званої переправи Крарія, через яку переправляються херсоніти, [йдучи] з Росії, і пачинакіти [печеніги] на шляху до Херсона...". Імовірно, як заявив Левченко, біля цієї переправи існувало слов'янське поселення. Враховуючи, що написання трактату завершили 952 року, цю дату і було запропоновано вважати датою заснування Запоріжжя.

Робоча група, створена для уточнення часу заснування міста, затвердила цю дату. Депутати зважили на звіт робочої групи і доручили комісії з гуманітарних питань підготувати офіційне рішення з цього питання - "з унесенням змін до програми проведення культурно-мистецьких заходів".

Якщо рішення буде затверджено, тоді 2012 року Запоріжжя святкуватиме 1060-ліття. Торік, керуючись колишнім датуванням, місто відзначало 241-річчя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram