ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Богатирьова: українці часто приймають непотрібні ліки

Міністр виступає за рецептурний продаж медикаментів.

Богатирьова: українці часто приймають непотрібні ліки
Фото: Lb.ua

Українці вживають багато неефективних і просто непотрібних ліків.

Про це віце-прем'єр, міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова заявила сьогодні під час виступу перед членам Національної академії медичних наук в Інституті травматології та ортопедії.

"Якщо подивитися на структуру споживання ліків, то вона просто як із космосу взята, - сказала міністр. - Хвороби одні, а ліки, які споживають пацієнти, зовсім від інших захворювань. Сподіваюся, що ми змінимо ситуацію за допомогою рецептурного продажу медпрепаратів та механізму реімбурсації, тобто компенсації грошей, витрачених на ліки".

Міністр наголосила, що вона є прихильницею повернення до рецептурному продажу ліків. "Це дозволить лікарям впливати на остаточний результат лікування", - заявила Раїса Богатирьова.

Крім того, Богатирьова розповіла, що в МОЗ працюють над написанням клінічних протоколів лікування для найпоширеніших в Україні захворювань. Клінічний протокол - це покрокові рекомендації для лікаря, які повинні допомагати йому призначати лікування в тій або іншій ситуації. "Я поставила таке завдання перед чиновниками і передусім перед собою - до кінця року підготувати протоколи для хвороб, які потрапляють в десятку найпоширеніших, які забирають найбільше життів", - сказала міністр.

Нагадаємо, сьогодні Національна академія медичних наук України обрала віце-прем'єра, міністра охорони здоров'я Раїсу Богатирьову членом-кореспондентом академії за спеціальністю "Соціальна медицина". Академік Андрій Сердюк вручив їй диплом на засіданні в Інституті травматології та ортопедії президент НАМН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram