ГоловнаСуспільствоПодії

У ДТП загинув Борис Возницький

Трагедія сталася сьогодні вночі.

У ДТП загинув Борис Возницький
Фото: www.day.kiev.ua

Про це повідомляє "Львівський портал" із посиланням на власні джерела. Також інформацію підтвердили в ГУ МВС Львівської області.

ДТП трапилася в Золочівському районі Львівської області, поряд із селом Печенія. За попередніми даними, у Бориса Возницького стався серцевий напад, автомобіль виїхав на зустрічну смугу і врізався в інший автомобіль.

Нагадаємо, мистецтвознавець Борис Возницький був знаний як "ангел-охоронець" українських музеїв і замків, пам'ятників культури українського народу.

1962 року був призначений на посаду директора Львівської картинної галереї, яка за його очільництва стала найбільшим музейним комплексом в Україні.

З ініціативи Бориса Возницького старовинні замки Галичини: Олеський, Золочівський, Підгорецький і Свірзький - увійшли до складу Львівської галереї мистецтв. Завдяки Возницькому сучасникам стало відоме ім'я скульптора Івана Пінзеля.

Борис Возницький заснував кілька музеїв: Музей першодрукаря Івана Федорова, музей-садибу Шашкевича, Музей "Русалки Дністрової", Музей найдавніших пам'яток Львова.

Він відновлював оборонну вежу у П'ятничанах, працював над збереженням Бернардинського костелу у Львові, реставрував каплицю Боїмів.

Мистецтвознавець був доктором Honorіs causa Варшавської академії мистецтв, почесним членом Академії мистецтв України.

1990 року став лауреатом Шевченківської премії. 2005 року йому присвоїли звання Героя України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram