ГоловнаСуспільствоЖиття

ГПУ: кожен четвертий український школяр вживав наркотики

Пшонка вказав на недоліки в роботі державних органів.

ГПУ: кожен четвертий український школяр вживав наркотики
Фото: http://beta.bashvest.ru

Згідно зі статистичними даними, кожний другий школяр має досвід куріння та вживання пива, кожен третій - пробував горілку, кожен четвертий - наркотичні речовини.

Про це заявив генпрокурор Віктор Пшонка на колегії ГПУ у вівторок, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

"При цьому органами внутрішніх справ не вживаються дієві заходи щодо встановлення джерел придбання неповнолітніми алкогольних напоїв та притягнення до відповідальності осіб, які їх реалізують", - підкреслив Пшонка.

За його словами, в Україні мешкає понад 8 млн дітей, з яких майже 70 тис. - у сім'ях, які опинилися в складних життєвих обставинах.

"У третині регіонів країни протягом останніх років спостерігається негативна тенденція зростання злочинності серед неповнолітніх, скоєння ними повторних злочинів у групі осіб, а також у сфері незаконного обороту наркотиків", - зазначив прокурор.

Він вказав, що МВС фактично звело свою діяльність щодо попередження злочинності серед неповнолітніх до розкриття вже скоєних підлітками правопорушень.

Як вважає Генпрокурор, Мінсоцполітики недостатньо приділяє уваги питанням запобігання безпритульності серед неповнолітніх. "Щороку за бродяжництво та жебракування майже 12 тис. неповнолітніх потрапляють в дитячі притулки", - сказав він.

За словами генпрокурора, Мінсоцполітики не вживає дієвих заходів для подолання шкідливих звичок у молодіжному середовищі, поширення просвітницьких та культурно-освітніх знань, формування стандартів здорового способу життя, негативного ставлення до вживання наркотиків і алкоголю.

"В даний час на обліку перебуває 89 дітей, які вживають наркотики ін'єкційно. Насправді ж таких дітей набагато більше. Судячи по такій статистиці, можна подумати, що у нас все добре. Однак це не так. Я вимагаю достовірних даних та ефективної роботи по залученню до реабілітації", - зазначив Пшонка.

Він також підкреслив, що прокурори на місцях ще не в повному обсязі використовують надані їм повноваження з координації діяльності органів виконавчої влади та правоохоронних органів з попередження правопорушень серед підлітків. Зокрема, поза увагою залишаються питання запобігання насильства в сім'ї щодо дітей. "Кожен день одна дитина тікає з сім'ї на вулицю", - повідомив генпрокурор.

Генпрокурор звернув увагу на те, що підписаний Президентом новий Кримінальний процесуальний кодекс передбачає необхідність створення системи ювенальної юстиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram