ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

​У православних почався Страсний тиждень

Православні християни постять перед Пасхою. Триває сьома седмиця Великого посту.

​У православних почався Страсний тиждень
Фото: Макс Левин

Після Вербної неділі починається Страсний тиждень (седмиця) - тиждень, коли Христа зрадили, засудили, вивели на Голгофу і розіп'яли.

Церква згадує страждання Ісуса Христа і заповідає вірянам особливо суворе утримання, покаяння і причастя.

Страсною седмицею, або Страсним тижнем називають останній тиждень перед Великоднем, присвячений спогадам про останні дні земного життя Спасителя, про його страждання, розп'яття, хресну смерть, поховання. Церква особливо шанує цей тиждень.

Усі дні Страсного тижня - останнього тижня Великого посту, що передує Пасці, - називають великими, і з кожним з них пов'язані свої традиції та звичаї.

Кожен із семи днів цього тижня, який православні також називають Чистим, має свою особливість і важливість, вважається святим днем, тому, наголошуючи на унікальності, значущості кожного дня, до його назви додають слово "великий". Понеділок Страсної седмиці називають "Великим понеділком". Вівторок - "Великим вівторком", і так аж до Пасхи, Воскресіння Христового.

Протягом цих семи днів печалі і скорботи за Спасителем у церквах не проводять таїнств хрещення і вінчання, не святкують днів святих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram