ГоловнаСуспільствоЖиття

​Чому помирають школярі?

Тридцять відсотків учнів однієї з рівненських шкіл є фізично нездоровими і в залежності від рівня групи, до якої вони потрапляють, не можуть або повністю, або повноцінно відвідувати заняття з фізкультури та спорту.

​Чому помирають школярі?
Фото: www.muravlenko.com

Таку статистику надали офіційно на запит стосовно стану здоров'я школярів після черових випадків смерті учнів у школах та на уроках фізкультури, що мали місце, зокрема й на Рівненщині.

Із 870 учнів, - 13 звільнено від занять фізкультурою, 101 учень входить у спецгрупи і 140 займаються фізкультурою у підготовчій медичній групі. Та це далеко не найгірший показник. Загалом, про що стало відомо після проходження обов’язкового медогляду школярами перед початком навчального року, в місті 35 відсотків дітей мають проблеми зі здоров’ям.

Фото: Макс Левин

Знайти співрозмовників з цієї проблеми дуже і дуже складно. Особа, яка мені «продала» невтішну статистику відразу ж відмовилася коментувати ситуацію, а могла… Однак страх втратити роботу, чи відчути на собі злі батьківські та чиновницькі погляди, вочевидь, зробили свою справу. Тому нічого не залишалося, як просити знайомих освітян пролити трішки світла на сумну і темну статистику.

А здорових - то все менше…

Перш ніж оприлюднювати здобуту інформацію, пропоную деяку статистику за поточний рік.

- 14 травня, у селі Стара Некрасовка Ізмаїльського району Одеської області на уроці фізкультури в місцевій школі помер 15-річний учень 9-го класу.

- У Донецьку учень місцевої гімназії № 33, 16-річний Сергій раптово помер під час занять спортом 10 вересня. Після уроків він підтягувався на турніку і раптом упав. За попередніми даними, він помер від набряку мозку.

- 10 вересня, в селі Павлівка Іваничівського району під час дискотеки у фойє місцевої школи помер одинадцятикласник Микола Причепа. Приблизно о 20.45, хлопцеві стало погано і він впав. Вчителі взялися робити масаж серця, штучне дихання, облили холодною водою, але Миколі не кращало.

- На Прикарпатті на спортивному майданчику біля школи загинув 12-річний школяр. 28 вересня близько 17.00 у селищі Ворохта, Яремчанської міської ради, на стадіоні поблизу школи металеві ворота впали на учня 7-го класу. Дитина отримала значні травми голови і дорогою до лікарні померла.

- 22 вересня під час шкільної зміни між учнями школи с. Користь, Рівненнської області виник конфлікт, внаслідок чого один із них – 17-річний хлопець – отримав кілька ударів кулаком у живіт і помер на місці події. Згідно з судово-медичною експертизою, смерть учня настала від гострої серцево-судинної недостатності.

- 3 листопада в приміщенні запорізької школи № 75, що на Павло-Кічкас в Заводському районі міста помер школяр. До лікарні надійшов виклик про те, що в приміщенні школи дванадцятирічний хлопчик впав і втратив свідомість. Прибувши на виклик, медики швидкої допомоги констатували клінічну смерть дитини. Ще якийсь час за його життя медики боролися, як могли: робили штучну вентиляцію легень, масаж серця, використовували необхідні медпрепарати. Однак, запустити серце хлопчика їм так і не вдалося.

Коли в 2008 році на уроках фізкультурі померли 7 школярів, МОН ввело мораторій на кроси. А в 2009 році знизило пороги нормативів. Наприклад, хлопчикам підтягтися треба 3 рази замість 7, дівчаткам (у висі лежачи) — 5 замість 10.

Всі ці випадки говорять про одне і те ж – здоров’я у сучасних школярів не має.

Третина школярів – «інваліди»

- Звільнених учнів, через незадовільний стан здоров’я, від уроків фізкультури не так уже й багато. Таких, як правило, від 10 до 20 учнів у школі. Проте величезна кількість школярів навчаються у спеціальних та підготовчих групах, - розповідає шкільна медсестра ЗОШ №13 міста Рівне Оксана Лук’янчук. - У спецгрупах навчаються окремо, в позаурочний час за звичними правилами та навантаженнями. А у підготовчій групі школярі займаються разом зі здоровими дітьми. Відмінність лише в тому, що вони не виконують тих фізичних навантажень, як повністю здорові діти. Їм доводиться особисто слідкувати за своїм фізичним станом. Тобто, якщо дитина втомилася, то може зупинитися та відпочити. Якщо може бігти крос так як усі, то біжить, якщо може віджатися - віджимається. Якщо почуває себе зле - відпочиває.

Найчастіше зустрічаються захворювання шлунково-кишкового тракту, хронічні гастрити, порушення видільної функції і це все впливає на фізичний стан дитини. Окрім цього часто діагностуються захворювання органів дихання, бронхіальні астми, хронічні бронхіти.

Діти з такими хворобами найчастіше підлягають тимчасовому або повному звільненню з уроків фізкультури, адже наслідки можуть бути трагічними.

Фото: www.vecherniy.kharkov.ua

- У період загострень, якщо дитина страждає на те чи інше хронічне захворювання, її потрібно звільнити на довгий період від фізичних навантажень. Але це все відбувається в індивідуальному порядку, в залежності від дитини та конкретного захворювання. Якщо це хронічне захворювання, то діагноз ставить лікар, який її лікує, або дільничний педіатр. Якщо в школяра проблеми зі серцем, то не дільничний лікар вирішує можна йому ходити на уроки фізкультури чи ні, а кардіолог, який діагностує хворобу. Окрім цього, варто згадати, що сьогодні величезній кількості дітей поставлено діагноз захворювань опорно-рухового апарату, яких лікує лікар-ортопед, і їх також часто звільняють від уроків фізкультури, адже від перевантажень може загостритися захворювання, - продовжила розповідь пані Лук’янчук.

Організм не держава, його не обманути

Велика кількість дітей, які будучи хворими і мали б відвідувати уроки фізкультури у спецгрупах, відвідують повноцінні заняття.

- Переважно, така тенденція спостерігається у випускних класах. Перед вступом у ВНЗ їм потрібно приховувати певні проблеми зі здоров’ям, щоб отримати позитивну оцінку з фізкультури, і далі поступати в ті навчальні заклади, де якість здоров’я майбутнього абітурієнта відіграє велику роль. Були такі випадки, коли дитина відвідувала фізкультуру у спецгрупі, а їй потрібна була оцінка. Тому, домовившись з лікарем, її робили «здоровою» і вона здавала всі нормативи по програмі, - розповіла шкільний лікар Валентина Вашенюк.

Тобто з однієї проблеми, ми отримуємо іншу. Роблячи висновок зі слів лікаря, можна сміливо констатувати: у державі відсутній порядок та контроль за здоров’ям її мешканців. Ось ми і маємо, пожежників з бронхіальною астмою, міліціонерів з хворим серцем, прокурорів з вадами зору.

Сумно…

У розмові з Валентиною Вашенюк виплила ще одна "патологія" українських школярів. Причиною смертей у школах може бути не лише захворювання дитини, яке загострилося під час фізичних навантажень, а також так званий індекс Руф’є, який показує стан організму після навантажень та наскільки швидко відновлюються сили.

- Коли цього року Міністерство охорони здоров’я впровадило практику обов’язкового медичного огляду в лікарів перед початком навчального року, то чимало учнів були переведені у підготовчі та спеціальні групи через низький рівень відновлення організму, який визначає індекс Руф’є, - повідомила лікар.

Прикро констатувати, але вищенаведені факти свідчать, що з року в рік наша нація хворіє все більше і більше. Як розповів директор тієї ж таки ЗОШ № 13 Михайло Бєлік, якщо раніше з уроків фізкультури звільняли старшокласників, то сьогодні до першого класу батьки приводять хворих дітей.

- Лише цього року в перший клас зараховано 12 дітей, яким не можна повноцінно займатися на уроках з фізичної культури та спорту. Це десять відсотків! А скажіть, що буде потім? І не лише з ними, а з наступними поколіннями?! Мабуть, за всю історію України нинішні школярі ростуть найбільш кволими і хворими.

На глибоке переконання пана директора, шкільних медиків та батьків, проблема, в першу чергу, не в сім’ях і не у виховані, а в державі, оскільки саме низький рівень життя стає першопочатковим показником невтішної статистики. І лише потім те, що батьки не намагаються ростити здорових нащадків. Єдине, що можна їм закинути як дорікання, так це те, що за даними Державного інституту розвитку сім'ї та молоді (ДІРСМ), третина школярів занадто багато вільного часу проводить за комп'ютером та перед телевізором. Зрозуміло, що принаймні це спроможні виправити батьки. … Тому дивуватися нічому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram