ГоловнаСуспільствоЖиття

На той світ із центру Рівного

Мешканці будь-якого провінційного міста радіють, коли воно окультурюється, розбудовується, набуває столичної ваги. Кожна нова багатоповерхівка, торговий центр чи нічний клуб тішив рівнян доти, доки підземні будівництва у самому серці міста не стали причиною спершу аварійних ситуацій, а сьогодні - й катастрофічної!

На той світ із центру Рівного

«Метроград-2» - саме так називається небезпечна забудова - мав бути третім підземним торгово-розважальним комплексом у Рівному. Після першого «Метрограду» і підземної частини «Злата Плаза».

Від початку будівництва проти нього виступали громадські організації, частина чиновників та свідомі професори, архітектори, доктори технічних наук, які попереджали про реальну небезпеку в разі початку забудови. Проте їх ніхто не послухав. Одним із таких людей був академік Академії будівництва України Євгеній БАБИЧ. На його глибоке переконання, будівництва на Театральній площі не мало би бути. Він безпосередньо займався реконструкцією театру після великої пожежі в радянські часи і знає, що цього не варто було робити, адже під вестибюлем театру проходило старе русло річки Устя. Та, як це заведено, міська влада не зреагувала на заклики громадськості та компетентних людей, натомість уклала угоду з компанією-забудовником.

Спершу рівняни почали втрачати облмуздрамтеатр, тому що з початком будівельних робіт на фронтоні приміщення з’явилося декілька тріщин. Відразу ж міське керівництво видало розпорядження припинити будівництво до з’ясування причин.

Нібито такі були з’ясовані, інвестор за власний рахунок відремонтував портик театру, зміцнив фундамент будівлі - й усі зітхнули з полегшенням. Та через невеликий проміжок часу мешканці прилеглих житлових будинків №57 і №61 по вулиці Соборній забили на сполох. Адже у їхніх дворах не тільки зникли дитячі майданчики, господарські території, на яких зазвичай розвішували білизну, вибивали килими та й, зрештою, просто лузали насіння, а ще й з’явилися тріщини на будинках. А у квартирах євроремонт перетворився на євроавангард! І що ж? Приїхали «спеціалісти» Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій і встановили, що ніяких тріщин немає, не могло бути і, в принципі, не буде. Принаймні це стверджував директор Рівненської дільниці ДП «Інтергал Буд» ТзОВ «Фірма Інтергал» Степан Возняк.

Другий тривожний сигнал проігнорували! Рівнян, які постраждали через небезпечне будівництво, ніхто не слухав. Та й не відомо, чи були ті «спеціалісти», про яких згадував пан Возняк, чи вони й справді «спеціалісти» в лапках, адже те, що ви маєте змогу побачити на фото – КАТАСТРОФА для всього міста й громади! Тріщина довжиною в кілька метрів між будівництвом на центральній проїжджій частині міста - не просто дірка в землі, а загроза як будівельникам, так і автотранспорту, який курсує поруч. І реально не відомо, чим це все завершиться.

Чи піде центр міста під землю і чи, навіть у разі успішного завершення будівництва, захочуть підприємці ризикувати і винаймати там торгові приміщення? Береженого Бог береже. Ніхто не хоче закопати себе заживо. І, як зазначив міський голова Рівного Володимир Хомко, тільки Всевишньому відомо, як закінчити це будівництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram